Kokořínský důl nabízí lesy, skály i roubené stavby

   Legendy o loupežnících, historické památky a rozmanité pískovcové útvary skryté v lese, to vše je Chráněná krajinná oblast Kokořínsko. Tento kraj učaroval například také básníkovi Karlu Hynku Máchovi a lidé se sem na výlety rádi a často vracejí. Jednou z mnoha hezkých částí CHKO je údolí Kokořínský důl nedaleko Mělníka, jímž protéká říčka Pšovka a které je dlouhé asi 14 kilometrů. Rozmanitost této krajiny zaujme určitě každého návštěvníka.
   "Pokud se někdo do Kokořínského dolu vydává skutečně úplně poprvé, měl by navštívit zcela jistě pískovcové Pokličky a hrad Kokořín," vyzval k návštěvě Luboš Beran z CHKO Kokořínsko. "V teplém počasí bych navíc doporučil rybník Harasov, kde je možné se vykoupat u hráze," doplnil.
   Oblastí vede celá řada turistických tras, z nichž většina se dá absolvovat i na kole. V některých místech ale musí cyklisté přece jenom sesednout a do skal šplhat po svých. Ať už se tedy vydáte po červené, modré, zelené nebo žluté značce, určitě nebudete litovat. Z dalších cílů byste v Kokořínském dole neměli vynechat skalní Bludiště nebo Nedamy, což jsou do pískovcových skal vytesané umělé jeskyně, kde se lidé ukrývali během třicetileté války. Kromě historických památek rezervace zaujme také roztodivnými skalními útvary, které podněcují fantazii, a člověk v nich potom vidí třeba lidskou tvář nebo žábu. "Celý den procházíte lesem a pořád ty skály potkáváte. Vypadají opravdu zajímavě a mají nejrůznější tvary, představoval jsem si všechno možné," pochvaloval si výlet Jan Hrouda z Prahy. Pokud vyjdete z lesa a půjdete údolím, určitě vás zaujmou také malé romantické leknínové tůně. "V Kokořínském dole jsou také unikátní mokřady, které patří k tisícovce nejvýznamnějších na světě," řekl Luboš Beran z CHKO Kokořínsko.
   V rezervaci je rovněž zajímavá lidová architektura. Roubené a poloroubené domečky, postavené většinou do strání, jsou s okolní krajinou v dokonalé shodě. Při procházce člověka nejednou napadne, že je to oblast, kde se loupeživí rytíři měli určitě dobře. Pocestné zde přepadával také jeden z nejznámějších loupežníků Babinský. Dnes se ale můžete v Kokořínském dole potkat místo s loupežníky s turisty, na které narazíte buď v lese, nebo v některé z příjemných místních hospůdek.
Barbara Dytková 

Zdroj:    Mladá fronta Dnes
Datum:  27. 6. 2003
Autor:    Barbara Dytková
Rubrika: Střední Čechy - servis na léto