JIŘÍ ŘÍHA

Mšeno - Nákaza koronavirem covid-19 se nevyhnula zřejmě už žádné české obci. Chorušice nejsou výjimkou. Zatímco na jaře se zákeřný koronavir vesnici vyhnul, na podzim už obyvatelé obce a všech jejich částí takové štěstí neměli. Situaci v Chorušicích přiblížil starosta obce Martin Bauer.


Situace s koronavirem se začala zhoršovat téměř před rokem, co to pro obec v první chvíli znamenalo?

Jarní vlna a počátek šíření koronavirové nákazy Evropou byla pro nás – občany obce i její vedení především poznávací. Aniž by se na našem území tento neviditelný „kovovir“, jak nákazu pojmenovala má vnučka Marjánka, objevil, měli jsme všichni možnost seznámit se s pojmy jako pandemie, šíření viru, nošení roušek a použití ochranných prostředků, dezinfekce rukou i předmětů, zkrátka se vším, co jsme do této doby neznali, a to včetně všech nařízených hygienických opatření a zákazu shromažďování. Myslím si, že na rozdíl od podzimních měsíců brala drtivá většina společnosti protiepidemická opatření vážně, lidé i pracovníci mateřské školy se pustili do šití roušek. První dodávka našim seniorům byla totiž právě z domácích dílen. Postupně jsme se i s pomocí Středočeského kraje a krizového štábu v Mělníku vzhledem k provozování pečovatelské služby vybavovali vším potřebným.

Fungovalo vše k vaší spokojenosti, nebo se vyskytly problémy?

Všechno samozřejmě nebylo úplně ideální. Nouzový stav nám v praxi ukázal, jak chaotickou máme po reformě (spíše deformaci) státní správy - po zániku okresních úřadů - správu našeho státu. Většina nařízení a dokumentů byla doručována ze dvou nebo tří míst. Naše obec provozuje terénní pečovatelskou službu a i pro ni znamenala všechna opatření časovou i finanční zátěž. Nutno podotknout, že MPSV od počátku na provozovatele sociálních služeb myslelo, a to jak pomocí s úhradami ochranných pomůcek, tak i odměn pečovatelkám. Z pohledu příprav na horší časy bylo toto bezvirové - „cvičné“ období velmi potřebné a důležité pro získání prvních zkušeností.


Obracejí se na vás občané s nějakými žádostmi o pomoc?

V podzimních měsících s povolebním příchodem koronaviru bylo zřejmé, že lidé a rodiny budou muset dodržovat povinnou karanténu, těm pak obecní úřad prostřednictvím svých pracovníků nabízel a zajišťoval především nákupy potravin a nutného drogistického zboží. Na přání byl stále nabízen dezinfekční prostředek Anticovid. A jeden z pozitivních testů způsobil i čtrnáctidenní přerušení podzimního svozu bioodpadu, což se stalo prvně od roku 1994.


Jak tedy do současné doby postihla nákaza přímo obyvatele obce?

Ve statistikách i fakticky se v naší obci objevil první občan s pozitivním testem na covid-19 vloni 5. října, do poloviny října jsme mohli hovořit o jednotkách a po vniknutí koronaviru do prostor mateřské školy se počty pozitivních na covid-19 zvýšily. V dnešních statistikách obec Chorušice kopíruje celorepubliková čísla. Aktuálně by nákazou mělo projít 8 procent obyvatel obce a je důležité, že bez ztráty na životech. Statistiky ovšem neobsahují počty obyvatel, kterým lékař například doporučil zůstat s příznaky v domácím prostředí bez testování, pokud by třeba stejně dotyčný musel zůstat v karanténě kvůli nákaze v rodině. Můj odhad počtu nakažených by pak byl o 50 procent vyšší.


A vy jste se nakazil?

Ano, bohužel i tuto zkušenost mám. Na to, že je vir neviditelný, nám dokázal přesunout vánoční rozbalení dárků téměř o měsíc. Osobně jsem měl průběh jako na houpačce – první den teploty, druhý nic, za čtyři dny kašel. Když jsem byl plně fit, přestal jsem spát… Na tomto místě bych velmi rád za nás pacienty, konzultanty svého zdravotního stavu i třeba naši pečovatelskou službu, seniory, kterým pomáhá s registrací k vakcinaci, poděkoval paní doktorce Kateřině Hartlové a sestřičce Evě Kroutilové, pro které toto období znamená neskutečný nárůst práce, a přesto se nám věnují s nezmenšenou péčí. Opravdu smekám.


Museli jste zrušit nebo omezit některé plánované projekty?

Naštěstí nemuseli a z pohledu dotačních podmínek a potřebnosti realizace akcí nemohli a ani nechtěli. Přišlo mi, že mnoha lidem bylo jasné, že při zavřené ekonomice nebudeme mít prostředky na domácí sezení s osmdesátiprocentní náhradou mzdy, a všichni dodavatelé a stavební firmy pracovali vzorně. Na rok 2020 jsme měli plánované výdaje ve výši 29 milionů korun, skutečnost pak byla o tři miliony nižší.


A co stálo za snížením výdajů?

Nedošlo nakonec na realizaci naučné stezky, kterou nám v návaznosti na předpokládaný zásah do příjmů obcí způsobený vládním přesunem finančních prostředků na koronavirové dotační programy podpořilo ministerstvo pro místní rozvoj. Stezka nebyla vybudována z důvodu minimálního zájmu zhotovitelů a vysoké cenové nabídky. Všechny ostatní stavby se ovšem realizovat podařily. Mohu jmenovat rekonstrukci 1,3 km lesní cesty Podstavy v Chorušicích, výstavbu retenční protipovodňové nádrže ve Velkém Újezdě a novostavbu retenční mokřadní tůně v Chorušicích, což byla v podstatě obnova bývalého největšího rybníka v obci. Dále to byla rekonstrukce malé vodní nádrže na „Spodním dole“ v Újezdě. Jediným projektem, na kterém se podepsala pandemie covid-19 byla revitalizace intravilánové zeleně ve všech místních částech, při které totiž firma nemohla využít obvyklé množství zahraničních dělníků.


Co se pro letošek připravuje z pohledu rozvoje obce?

Rok 2020 byl díky kladně vyřízeným dotacím náročný na samotné provedení stavebních a dodavatelských prací, letos nám zbývá tyto akce „dopapírovat“ a část dotačních prostředků ještě získat do rozpočtu obce. To už je sice pro občana neviditelný, ale důležitý a časově náročný úkol. Kromě tohoto papírování máme letos v plánu realizaci komplexní rekonstrukce chodníků, dešťové kanalizace a přeložek vedení ČEZ i CETIN v místní části Chorušice. Tato akce je vysoutěžena za téměř 11 milionů korun a před podpisem dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Rekonstrukcí fasád, dobového oplocení a nejbližšího okolí za 700 tisíc korun by letos měla projít barokní kaple na návsi v Chorušicích, což je dílo podpořené dotací místní akční skupiny LAG Podralsko, ke které naše obec díky Mšenu a úzké spolupráci s vedením města mohla získat územní působnost. Vzhledem ke skutečnosti, že mateřská škola opět není schopna pokrýt zájem o umístění dětí, a to v mnoha případech i dvouletých, rozhodlo zastupitelstvo obce o vyprojektování dalšího oddělení školky včetně kuchyně a zázemí. I v tomto případě je třeba získat dotaci a všechna povolení, což v časovém sledu bude malý zázrak. Jak se nám to podaří, uvidíme na konci roku. Dotační „škádlení“ chceme letos zakončit podáním žádosti do programu ministerstva obrany Péče o válečné hroby, v tomto případě na celkovou rekonstrukci pomníku padlých partyzánů a hrobu v Zahájí včetně umístění poděkování lidem podporujícím aktivity partyzánské skupiny Národní mstitel, což je v mnoha případech stálo zdraví i život. Tečkou pak bude snaha o revitalizaci křížku s Kristem u silnice II/ 274, zde snad s dotací z ministerstva zemědělství. Dalšími akcemi, na které již byly podány žádosti o dotace, jsou rekonstrukce spolkového domu - hostince ve Velkém Újezdě a nutné rozšíření místní komunikace „Kančí vršek“ také ve Velkém Újezdě, obě za 7,5 milionu korun. Jinak už dvakrát nebyly uspokojeny žádosti o dotaci na revitalizaci brownfieldů, doposud poskytovaných z ministerstva pro místní rozvoj, na na závěrečnou etapu dokončení rekonstrukce části ploch bývalého zámeckého dvora ve Velkém Újezdě. U těchto dotací z národních prostředků bývají uspokojeny asi 4 procenta žadatelů, což jen potvrzuje skutečnost, že více než 100 dotačních titulů pro města a obce neznamená, že stát má na tuto podporu peníze… Kromě uvedených obecních témat jsou tu v letošním roce ještě výzvy regionálního charakteru s účastí naší i okolních obcí – odkanalizování pásma ochrany vod vodního zdroje KSKM, zajištění lepší infrastruktury a nabídky služeb Vrátenské rozhledny, zakoupení ekologických busů pro Kokořínský SOK s.r.o. nebo zefektivnění odpadového hospodářství obcí. To už jsem ale náměty na další články...


Je vidět, že v Chorušicích nezahálíte... Ještě nám prozraďte, zda krize nějak zahýbala s loňským rozpočtem obce?

V daňových příjmech obce za rok 2020 došlo k poklesu výnosu daně z příjmů fyzických a právnických osob, ale nutno podotknout, že v řádu jednotek procent.


A jak jste se vypořádali s rozpočtem na letošní rok?

Očekávání letošního roku významně ovlivnilo schválení „daňového balíčku“, který by bez úpravy zákona o rozpočtovém určení daní znamenal propad daňových výnosů pro naši obec o téměř 2 miliony, což by do budoucna znamenalo značné omezení provozu i investic. Přidáme-li dopady nového zákona o odpadech, který „musel“ být schválen 23. 12. 2020 s účinností od 1. 1. 2021, můžeme v přímém přenosu sledovat nesystémové a nepředvídatelné chování většiny zákonodárců s neřešenými finančními dopady na města a obce, což by se ve vyspělé společnosti stávat nemělo. Paní ministryně financí sice doporučuje samosprávám zvýšit daně z nemovitostí i místní poplatky, ale nejedná se o nic jiného, než další vlnu vládního populismu, ve které hodná vláda lidem peníze dává a zlé obce následně berou. Jak tedy skončí letošní rok, je ve hvězdách i z důvodu vládou slibované změny zákona o přerozdělování daňových výnosů. Letošní rozpočet bude schvalovat zastupitelstvo obce 28. ledna (po uzávěrce tohoto vydání), a tak prozatím čísla z návrhu rozpočtu – výdaje 18,3 milionu korun, příjmy včetně dotací z realizovaných akcí roku 2020 ve výši 15,9 milionu korun, schodek financován z přebytku minulých let.


Na začátku nového roku se plánují kulturní akce, jak je to u vás?

Jak obec, tak spolky své plány mají, je jen otázkou co vše bude reálně možné uskutečnit. Po roční pauze spolkový i společenský život mnoha aktivním lidem chybí, ale určitě ne natolik, aby sami byli příčinou vážného onemocnění svých kamarádů a spoluobčanů. Uvidíme podle aktuálního stavu šíření nákazy, jaká opatření ve společnosti budou nutná a co nám dovolí.


Co tedy máte v plánu?

V jarních měsících bychom rádi uspořádali z podzimu odloženou brigádu na výsadbu ovocných stromků u silnice III/2745 mezi Chorušicemi a Zahájí a z Velkého Újezdu na Mělník, a to opět ve spolupráci s Okrašlovacím spolkem pro Mšeno a okolí a 1. zemědělskou a. s. Chorušice. V tomto případě by snad při trvalém snižování počtu pozitivně testovaných mohly venkovní aktivity dostat šanci. Pořádání dalších větších akcí, jako pietní vzpomínkový akt u pomníku padlých partyzánů v Zahájí, újezdecké oslavy MDŽ spojené s domácí zabijačkou, plesy, taneční zábavy, pálení čarodějnic a další, bude závislé na stavu koronavirové nákazy ve společnosti a myslím, že všichni jsme schopni tyto akce v tradičních termínech připravit.