Na startuPři 3. ročníku Běhu Debří byly překonány čtyři traťové rekordy

V pořadí čtvrtý, byť oficiální název byl o jednu číslici nižší (v r. 2004 se konal tzv. nultý ročník), běžecký podnik pořádaný agilními pořadateli TJ Sokol Mšeno se již tradičně uskutečnil ve svátečním dnu – 28. října. V letošním roce se na startu sešla o něco méně početná běžecká rodina než loni, ale ani tak to všem zúčastněným borcům neubralo chuti do závodění.

Při prezenciJiž dlouho před 10. hodinou, na niž byl naplánován start, se trousily skupinky závodníků okolo koupaliště směrem do Debře. Ti zkušenější věděli, že se musí v trochu chladnějším počasí pořádně rozcvičit, a tak jsme viděli dvojice či jednotlivce, kterak dopřávají svým svalům pořádný „budíček“. U stolku zapisovatelů a rozhodčích bylo rušno. Není divu, vždyť dostat na svůj běžecký dres své první startovní číslo v životě byl zvláště pro ty nejmenší úplně novým zážitkem. Prezence však funkcionářům šla rychle od ruky, a tak úderem 10. hodiny mohla Dana Guttenbergová výstřelem ze startovní pistole poslat na trať první skupinu závodníků. Byli to ti nejmenší, z nichž někteří ke své účasti v tomto Start nejmenšíchrozběhu ještě potřebovali „vodiče“. Této role se s úspěchem zhostili buď jejich starší kamarádi, nebo rodiče. Po šesti minutách bylo jasno o prvním vítězství. Patrik Bloudek vyhrál souboj s Aničkou Podpěrovou až v samotném závěru. Odměnou mu byla nejen pochvala od tatínka, ale na závěr i dekorování na nefalšovaných stupních vítězů.

V předstartovní horečceA tak to šlo ráz na ráz. Na trať postupně vyběhli mladší žáci a žákyně. Perlička: Madlenka Machová nejenže vyhrála svou kategorii v novém traťovém rekordu, ale navíc je už z loňska držitelkou rekordu v kategorii předškoláků. Inu, dvojnásobná rekordmanka… To její bratr Matěj vyhrál svou kategorii také, ale k překonání vlastního rekordu z roku 2006 mu chybělo osm vteřin. Snad příště… V kategorii starších žákyň „nadělila“ neratovická běžkyně Růžičková svým soupeřkám téměř 5 (!) minut, a to je vzhledem k délce tratě úctyhodný náskok. Podobně si vedla v kategorii žen Veselá z Neratovic, která ač ještě dorostenka měla v cíli na druhou závodnici náskok přes Čekání na startpět a půl minuty! Nic si nedarovali ani muži a především muži – veteráni, kterým to stále běhá jako zamlada. Celkem byly letos překonány čtyři traťové rekordy.

Rodinná atmosféra pokračovala i přátelskými rozhovory i slovním pošťuchováním i v cíli. Je vidět, že všichni mají svůj sport rádi, poněvadž je to jejich velký kamarád.

text a foto Karel Horňák


Výsledky 3. ročníku + rekordy trati          

6

7Souboj na tratiPavel Mráček st.

Přivezli 4 medaile

V sobotu 13. října se 16 sportovců ze Sokola Mšeno vypravilo na běžecké závody s názvem „O pohár starosty“. Závod ve vytrvalostním běhu uspořádala již podruhé Tělocvičná jednota Sokol Mělník na svém velmi pěkném atletickém stadionku s umělým povrchem. Všichni naši závodníci se snažili v jednotlivých kategoriích podat co nejlepší výkony, ale až na stupně vítězů dosáhli z naší výpravy 4 běžci. V kategorii mladších žákyň si doběhla Karolína Dlouhá pro 2. místo (ze 17 závodnic), ve stejné kategorii chlapců Matěj Mach vybojoval bronz. Mšenský Sokol reprezentovaly na trati dlouhé 800 m i dvě ženy, zlato si přivezla Dana Guttenbergová a stříbrnou medaili Radka Janatková. Ještě jednou blahopřejeme nejen medailistům, ale i všem zúčastněným a těšíme se na shledanou na dalších závodech.

Hana Nečasová

123