Ve Mšeně se jelo finále ME juniorů na ploché dráze

Slavnostní nástup   Na plochodrážním stadionu ve Mšeně u Mělníka si v sobotu večer dali dostaveníčko nejlepší jezdci z celé Evropy v kategorii juniorů do 19 let. Do Mšena dorazili zástupci devíti zemí – Švédska, Dánska, Polska, Lotyšska, Německa, Francie, Rakouska, Chorvatska a České republiky.

   Už první jízdy naznačily, že se bude bojovat na ostří nože. Startovnímu poli od začátku vévodil Polák Karol Ząbik, loňský korunní princ této kategorie. Ve svých rozjížďkách nedal svým soupeřům pražádnou šanci a systémem start – cíl si připisoval jednu vítěznou trojku za druhou. A protože v celkové klasifikaci byl na tom opravdu dobře, mohl si ve své závěrečné jízdě dovolit nechat vyhrát svého kolegu Hliba. Ten si třemi body zajistil postup do rozjezdu o bronzový stupínek.

Tvrdý boj v jedné z rozjížděk   To už ovšem na vzorně připravenou dráhu mšenského stadionu začaly dopadat stále větší a větší dešťové kapky. První rozjezd o bronz skončil pádem Poláka Buczkowského, který byl vyloučen. Při repete upadl Švéd Kling, a než se připravil třetí pokus, zkrápěly dráhu silné provazy vody. Maďarský rozhodčí Darago nakonec rozjezd zrušil s tím, že bronz díky lepšímu umístění v jednotlivých jízdách připadl Švédu Petterssonovi.

   Luboš Tomíček, jediný český zástupce ve startovním poli, začal nadějně s dvoubodovým ziskem, ale v dalším průběhu si dokázal připsat jen tři body a to stačilo jen na 12. místo. Zajímavost: Chorvat Pavlic, nominovaný jako náhradník, dokázal ze dvou jízd vytěžit 5 (!) bodů a obsadil celkově 10. místo. Mšenští pořadatelé dostali od jury závodu dobré vysvědčení za organizační zvládnutí celého mítinku.

   Výsledky: 1. Ząbik (Pol.) 14, 2. Puodžuks (Lotyš.) 11, 3. Pettersson (Švéd.) 10, 4. Hlib (Pol.)  10, 5. Kling (Švéd.) 10, 6. Buczkowski (Pol.) 10, 7. Wallner (Rak.) 9, 8. Wölbert (Něm.) 9, 9.  Messing (Švéd.) 8, 10. Pavlic (Chorv.) 5, 11. Tresarrieu (Fr.) 5, 12. Tomíček (ČR) 5, 13. Pawlaszczyk (Pol.) 5, 14. Graversen (Dán.) 3, 15. Thörnqvist (Švéd.) 2, 16. Jakobsen (Dán.) 2, 17. Bogdanov (Lotyš.) 1, 18. Jędrzejewski (Pol.) 1.

(kh)
Foto: Michal Hradecký