Mělnický deník, 11. 2. 2006

   Navštívil jsem město Mělník a v jedné z uliček jsem zahlédl poutavý žlutý plakát, na kterém stálo - 4. hudební pohlazení. Při bližším prozkoumání jsem se dočetl, že se jedná o vystoupení tanečního orchestru Základní umělecké školy Mělník v Masarykově kulturním domě v úterý 7. února, kde jako host vystoupí smíšený pěvecký sbor Intermezzo ze Mšena. Protože mám hudbu rád a jsem přesycen nekonečnými seriály v televizi, rozhodl jsem se tuto akci navštívit.

   Hned v úvodu musím zdůraznit, že jsem se rozhodl správně. Na místě jsem zjistil, že mělnická umělecká škola pod vedením Jiřího Lechnera vyučuje také hru na nástroje a že jeden z učitelů Karel Horňák je dirigentem vlastního tanečního orchestru. Od prvních tónů jsem začínal chápat, proč ten název Hudební pohlazení. Okamžitě jsem věděl, že mám tu čest poslouchat vysoce profesionální orchestr, který je prošpikován vynikajícími sólisty. Orchestr má obrovské štěstí v tom, že jeho dirigentem je Karel Horňák, neboť je evidentní, že své profesi velmi rozumí a dokáže fantastickým způsobem orchestr sehrát a sladit.

   Během večera se v souboru také vystřídali mladí žáci umělecké školy, kteří postupně doplňují stavy tohoto tělesa. V každém případě jsem konstatoval, že město Mělník vlastní hudební klenot, po kterém by sáhli široko daleko i jinde. Doby, kdy jsme za kvalitní kulturou jezdili třeba i do Prahy, jsou ty tam. Nedivil bych se, kdyby z Prahy naopak přijeli poslechnout orchestr do Mělníka. Ve druhé části večera vystoupil smíšený pěvecký sbor Intermezzo ze Mšena taktéž pod vedením sbormistra Karla Horňáka. Zpívají spolu teprve rok, ale jejich výkon dovedl obecenstvo k velkému aplausu. Co dodat - nádherné vystoupení orchestru, vynikající výkony zpěvaček Evy Málkové a Jany Vedralové a s obrovskou chutí zpívající sbor Intermezzo. Ten večer jsme nebyli pohlazeni, ale neustále hlazeni, a jak víte ze života, pro pohlazení se člověk vždy rád vrací, a to v tomto případě platí dvojnásob. Díky za krásný zážitek celému kolektivu Základní umělecké školy Mělník.

Miloslav Čmejla, Štětí