Chorušice, Újezd - Provést výsadby zhruba 240 kusů zapěstovaných doubků v našich lesních svazích včetně přípravy terénu a instalace oplocení by znamenalo pro aktuálně 1 pracovníka obce odhadem 8 – 10 dnů práce. Obec tedy ráda přijala nabídku konkrétních členů spolků – SDH Chorušice a Velký Újezd, Mysliveckého spolku a místní skupiny ČČK Velký Újezd k zajištění výsadeb, samozřejmě s nezbytným dodržením stále platných přísných protiepidemických opatření. Nakonec posuďte sami, jak se úkol povedl.

V den „D“, tedy v sobotu 24. 4. ráno nebyl problém, aby všichni účastníci potvrdili negativní výsledky antigenních testů na covid-19, většinou povinně provedených již v zaměstnání. Pro hromadný přesun do lesa byly poté dodrženy standardy MHD, dále doprava proběhla individuálně či pěšmo – s náležitými odstupy. Jediný, kdo se při tomto přesunu v lese zahrabal, byl velitel naší jednotky sboru dobrovolných hasičů s vozem Praga UV 80, což v přenesené působnosti pravděpodobně ještě projedná nejbližší valná hromada hasičů v bodu diskuze.

Při velmi hezké účasti asi 50 dospělých i dětí bylo úkolem hajného Vaška Poláka vysvětlit způsob výsadeb a práce. Aby ve stanovených rozestupech slyšeli skutečně všichni, pomohly s přenosem myšlenek a požadavků hajného naše partnerky, a to tak, že několikrát byla dokonce slyšet i ozvěna…

Práce u stromků by v ideálním případě měly proběhnout v podání členů rodiny, což se v mnoha případech také podařilo, v ostatních jsme asi balancovali na hraně vládních opatření, když páry pracující společně uzavřely smlouvu o smlouvě budoucí o uzavření partnerství. Toto probíhalo hladce, pokud se jednalo o páry smíšené... Asi po třech hodinách bylo hotovo, zbyl i čas na postupné opékání špekáčků a po delší době popovídání s kamarádem či sousedem.

Cílem článku není zlehčovat nutná opatření proti šíření koronaviru, jen stejně jako například v případě akce „Ukliďme Česko“ vyzdvihnout osobní aktivitu jednotlivců, dospělých i dětí a moc všem poděkovat za práci i čas věnovaný našim obecním lesům v této složité době.

Martin Bauer, starosta obce