JIŘÍ ŘÍHA

Mšensko - Nesedět na gauči u televize, ale zaměřit se na zdravější životní styl a hlavně nezapomenout na pohyb. To je cíl nedávno založené skupiny s názvem Rozběháme Mšeno, kterou pod křídly neziskové organizace Rozběháme Česko založila Pavla Zagalská, maminka dvou malých dětí ze Stránky. „Jsme skupina lidí, kteří mají rádi běh a rádi mezi sebou přivítáme další nadšence. Je jedno, jestli už běhají, nebo s během teprve chtějí začít. A stejně tak je úplně jedno, kdo jak rychle běhá nebo jestli má značkové oblečení, nebo tepláky,“ říká v rozhovoru Mšenska ambasadorka běžecké komunity Rozběháme Mšeno, kterou najdete na sociální síti Facebook.

Jak jste dospěla k tomu, že založíte běžeckou skupinu na Mšensku?

Letos v lednu mě napadlo, že oslovím organizaci Rozběháme Česko a zjistím, co by to obnášelo. Říkala jsem si, že by bylo fajn mít v místě, kde žiji, skupinu, v rámci níž bychom se mohli domlouvat na společných bězích, podělit se o své zkušenosti a vzájemně se motivovat. Alespoň pro mě byly vždy příspěvky běžců v ostatních skupinách hnacími motory k tomu, abych nazula boty a vyběhla.

Jste ze Stránky, proč jste tedy skupinu nevěnovala vaší obci, ale zrovna Mšenu?

Nechtěla jsem lézt do zelí známému stráneckému běžci panu Mráčkovi, který už ve Stránce svou běžeckou skupinu má. A brala jsem to i tak, že Mšeno je hned vedle nás a je podstatně větší.

Když jste založila běžeckou skupinu, předpokládám, že už sama nějakou dobu běháte...

S běháním jsem začala někdy v roce 2014, zhruba půl roku po narození syna. Tehdy šlo spíš o takové občasné běhání, které trvalo do doby, než jsem v roce 2018 otěhotněla podruhé. Musela jsem si proto dát pauzu a k běhání jsem se vrátila až před půl rokem.

Kolik času teď běhu věnujete a kam nejčastěji běháte?

Běhám čtyřikrát až pětkrát týdně. Jinak záleží vždy na tom, na jak dlouho mám domluvené hlídání, podle toho vybírám i trasy. Nejčastěji samozřejmě pobíhám okolo Stránky směrem na Velký Újezd, Vrátno nebo Mšeno. Obvykle jsou to trasy dlouhé zhruba deset kilometrů. Když mám chuť a čas na delší běh, jako třeba zaběhnout si půlmaraton, tak běžím i dál. Naposledy jsem běžela až do Čisté na Mladoboleslavsku.

Tak to už je pěkných pár kilometrů. Kolik lidí už se vám podařilo přesvědčit, aby se k vám přidali?

No, sama jsem k běhu přilákala šest lidí, jinak nás je ve skupině celkem 45.

To není málo. A to všichni opravdu běhají, nebo se k facebookové skupině spíš jen připojili?

Vím o třiadvaceti lidech, kteří opravdu běhají. Ostatní se svými příspěvky ještě nepochlubili, možná zatím jen sbírají odvahu.

Jaké příspěvky máte na mysli?

Jde právě o příspěvky na stránce skupiny na facebooku. Já třeba běhám s chytrými hodinkami, na nichž si před výběhem zapnu aktivitu a ona se mi průběžně zaznamenává do aplikace v mobilu, kde se zobrazí datum, uběhnutá vzdálenost, průměrné tempo i překonávání nadmořské výšky. A to pak sdílím na zmíněné stránce. Podobně to mohou dělat i ostatní.

A jste ve skupině omezeni nějakými pravidly?

Pravidla v podstatě žádná nemáme. Jen bych netolerovala, aby se jeden druhému posmíval, že třeba běhá pomalu. Ve skupině máme samozřejmě rychlejší i pomalejší běžce a já si vážím každého z nich.

Předpokládám, že v aktuální době, kdy platí mnohá omezení, běhá spíš každý sám. Plánujete ale nějaké společné běhy, když už jste ta skupina?

Hromadně zatím opravdu běhat nemůžeme, takže každý běhá buď sám, nebo se snažíme běhat alespoň ve dvojicích. Už se samozřejmě těšíme, až to zvláštní období skončí a budeme moci konečně vyběhnout ve skupině několika běžců.

Až omezení spojená s koronavirem pominou, budete pořádat třeba i nějaké soutěžní běhy?

Zatím se spíš zaměříme na hromadné běhy bez pořadí.

Takže jste v tomto směru spíš pro pohodové běhání, než závodění na čas?

Přesně tak. Běhám, protože mě to baví. Je to pohoda, kdy neřeším čas a během se odreaguji od běžných starostí. A přesně tímto způsobem to také prezentuji ve skupině ostatním běžcům.

Mohou se ke skupině připojit i běžci, kteří nejsou přímo z blízkého okolí, nebo si musejí najít skupiny bližší k jejich bydlišti?

Jsou samozřejmě i další skupiny, jako třeba Rozběháme Mělník nebo Rozběháme Mladou Boleslav, ale běžci mohou být v podstatě odkudkoli. Až to půjde, můžeme udělat výlet za některým ze členů ve skupině a zaběhat si s ním v jeho domácím prostředí. Zaběháme si a poznáme nová místa.

Prozraďte ještě, jak má případný zájemce o účast ve vaší skupině postupovat.

Stačí, aby si otevřel facebook, vyhledal skupinu Rozběháme Mšeno a přidal se. Případně může kontaktovat přímo mě na emailu: pavlazagalska@seznam.cz.

A na závěr: opravdu věříte tomu, že se vám podaří rozhýbat Mšensko?

Celé určitě ne. Kdo bude chtít, ten se zapojí. Už teď se mi ale podařilo zvednout z gaučů pár lidí, kteří nyní říkají, že nevěřili, že by je někdy bavilo běhání...