Mšeno - Už dlouhý rok trvá celostátní omezení amatérské kultury. Postihlo samozřejmě i nás, mšenské divadelníky. Už rok jsme se v plné sestavě prakticky neviděli, protože máme v souboru nejen místní „borce“, ale i kolegy z Mělníka, Neratovic či Prahy. A nejde jen o zrušená divadelní představení a nerealizované umělecké nápady, jde i o přátelství, srandu a lotroviny při zkouškách nebo pivíčko a soukromý pokec.

Ale nevzdáváme se. Chystáme se totiž naskočit na současný internetový trend – podcasty. Jak praví otevřená encyklopedie Wikipedia: „Podcastem je příspěvek, který autor, amatérský nebo profesionální moderátor či herec, namluvil, převedl do digitální podoby a publikoval.“

No a tak jsme se zamysleli a pro tento náš premiérový počin jsme vybrali ryze místní téma - Pověsti z Kokořínska a Mšenska, které před lety sesbírali a publikovali autoři Jiří Zubík a Josef Houžva. Nechceme ovšem celou záležitost pojmout jen jako pouhý záznam četby, pokusíme se o jakýsi hraný dokument, sestříhaný z mluveného textu, živé hudby a přidaných ruchů. Máme na to domluveného zvukaře – profíka, který tvoří podcasty i pro Městské divadlo Mladá Boleslav. Tak nám držte palce.

Reedici Pověstí nedávno znovu tiskem vydalo Regionální muzeum Mělník, máme už tady domluvenu vzájemnou propagační spolupráci, nahrávky ale samozřejmě budou k využití i pro místní městský úřad, základní a mateřskou školu a okrašlovací spolek.

Václav Novák, vedoucí souboru