Mšeno - Tatry mšenských dobrovolných hasičů v uplynulém roce opustily zázemí hasičské zbrojnice v šestačtyřiceti případech. Oproti roku 2019 je to o šest výjezdů méně. Na poklesu událostí, k nimž byla dobrovolná jednotka ze Mšena povolávána, se významně podílela koronavirová omezení. Profesionální hasiči se totiž snažili co nejvíce zásahů řešit sami a dobrovolné kolegy si na pomoc nepřivolávali v takovém rozsahu jako v minulých letech.

Během prvního pololetí loňského roku Jednotka Sboru dobrovolných hasičů města Mšena, která patří do kategorie JPO3, zasahovala u 28 událostí, ve druhém pololetí jich pak bylo o deset méně. Události prvního pololetí roku 2020 jsme vám na stránkách Mšenska už představili, takže se nyní zaměříme pouze na druhou půlku roku.

Mezi osmnácti zásahy, k nimž došlo v období od začátku července do konce roku, podle zástupce velitele jednotky Patrika Vyskočila mírně převažovaly technické pomoci. „Během druhého pololetí jsme v devíti případech vyjížděli ke stromům spadlým přes vozovky a v jednom jsme mířili do Planých dolů k turistovi se zraněným kotníkem,“ řekl Vyskočil a dodal, že zbylých osm událostí představovaly požáry.

První letní požár zavedl mšenské zásahové vozy 2. srpna za obec Chorušice, kde vzplanulo strniště a nařádkovaná sláma. Hasiči plameny dostali pod kontrolu pomocí dvojice lafetových proudnic.

Osm dní nato se pronikavý zvuk hasičských sirén nesl až za zámek v Lobči, kde vzplanul kombajn. Hasiči na místě zjistili, že byl požár stroje částečně uhašen pohotovými pracovníky na poli, takže následovalo jeho dohašení a ochlazování rozpálených částí kombajnu.

S mnohem náročnější událostí se museli mšenští dobrovolní hasiči vypořádat ve čtvrtek 13. srpna brzy ráno. Právě tehdy totiž spěchali do místního domova seniorů, kde propukl požár jednoho z pokojů ve čtvrtém patře budovy. Seniorku, která byla uvnitř, se přes veškeré snahy hasičů i personálu bohužel zachránit nepodařilo. Na prvotní uhašení hořícího pokoje hasiči použili hasicí přístroje, aby získali čas k natažení útočného proudu, během toho navíc zahájili evakuaci čtvrtého patra. „Po likvidaci požáru naši jednotku vystřídala jednotka HZS Mělník,“ poznamenal Patrik Vyskočil, podle něhož šlo o jeden z nejnáročnějších zásahů z posledních let. A to hlavně z hlediska psychiky zasahujících členů jednotky, personálu i klientů domova.

Mezi dalšími zásahy, s nimiž se museli hasiči vypořádat během druhé poloviny loňského roku, byl například požár maringotky nebo požár dřevěné stodoly ve Vrátně. Vzhledem k tomu, že po příjezdu techniky na místo byl požár stodoly v plném rozsahu, hasiči se zaměřili na ochlazování přilehlého domu, aby se plameny nerozšířily i na něj. Zároveň se ovšem snažili uhasit i stodolu, v níž byl uskladněn malotraktor, sekací traktůrek a nářadí.

Poslední požár loňského roku zavedl mšenskou jednotku do Kokořínského údolí, kde při pálení klestí po těžbě dřeva vzplála na několika místech lesní hrabanka. Hasiči museli všechna ohniska důkladně prolít vodou.

Jiří Říha