Mšeno - Desítky let chybí městu Mšenu veřejné záchody (když pominu jednu provizorní stavební budku). Po zdařilé revitalizaci obou náměstí chybí dvojnásob.

Zastupitelstva, minulá i současné, se tímto problémem nikdy nezabývala. Snad jej považovala za zbytečný.

Po zbourání bývalého zdravotního střediska zůstala stát, kupodivu uprostřed tohoto místa, bývalá zděná lékarna. Co s ní? Zůstane tam takto stát do doby, než se rozhodne o tom, jak smysluplně využít toto místo jako celek? To ale může trvat opět několik desetiletí.

Bývalá lékarna se sama nabízí k přestavbě na důstojné veřejné WC. Část zastupitelů na tento nápad přišla. Jen se jim nepovedlo přesvědčit většinu hlasujících. Vyhrál protinávrh. Ten zní: kontejnerové veřejné wc.

Jedno takové už ve Mšeně stojí. Sice nemá 3 kabinky, jako by mělo mít to nové, ale není příjemné a nikomu se do něj nechce.

Nápor turistů stav této budky silně poznamenává. Je to nedůstojné. A silně to kazí pohled na Mšeno jako celek. V čem bude to nové lepší? Mám takový pocit, že kvůli stísněným prostorám v tomto novém zařízení budou úklidové možnosti a režim obdobný. Podle mě jsou takové provizorní kontejnery jen na krátkodobé akce.

Je škoda, že zastupitelé takto rozhodli. A myslím si, že většina z nich neví, jak při náporu návštěvníků náměstí a jeho okolí vypadá. Proto vyzývám všechny zastupitele, když hlasovali pro kontejnerové WC, aby alespoň jednou týdně navštívili toto zařízení a poté svým doufám novým pohledem na věc pomohli ke zlepšení kultury v tomto směru.

Jan Švec