Stejně jako před 73 lety bylo na sv. Jiří i letos úterý. Vzpomínky na události sklonku války a tři padlé partyzány se letos zúčastnilo asi 90 lidí především z okolí a Řepína. Krásná a pro zachování paměti budoucím generacím důležitá je pravidelná účast ZŠ Řepín, kdy žáčci k pomníku padlých partyzánů přicházejí cestou okolo úkrytu partyzánů i místa střetnutí s okupanty. Společně jsme mohli vzpomenout na chvíle hrůzy pro místní obyvatele, kteří po spěšném přesunu partyzánů jediným neobsazeným dolem k Chorušicím strávili celý den na poli rozděleni na muže a ženy. Všichni si byli pomoci partyzánů vědomi, znali osud Lidic, Ležáků…

Po úvodu plk. Josefa Kubiase a starosty obce v programu vystoupili žáci ZUŠ Mělník pod vedením PhDr. Jany Chobotské, starosta města Mělník MVDr.Ctirad Mikeš, rada velvyslanectví Ruské federace Petr Bobkov, senátor Jiří Vosecký a jednatel SPVH Sever Jaroslav Balatka. Ten zejména mladším generacím přiblížil stejnokroje a výbroj vojáků II. světové války a v Zahájí přítomnou vojenskou techniku včetně raritního obrněného vozu z konce I. světové války k připomínce 100. výročí vzniku naší republiky.

Za pomoc při přípravě vzpomínkového aktu děkuje obec Chorušice místní organizaci ČSBS v Mělníku, ČSoL v Mělníku a zástupci těchto organizací Bohuslavu Bubníkovi, městu Mělník a všem partnerům včetně Sdružení přátel vojenské historie v Jablonci nad Nisou, díky kterým se můžeme v příštím roce těšit na další vzácně dochovanou vojenskou techniku.

Text: Martin Bauer, foto: Josef Havel