Začátek nového roku vždy vede k ohlédnutí za rokem minulým. Nejinak je tomu i v oblasti daňové, kdy zvědavé úředníky z finančního úřadu zajímá, jak se nám dařilo v roce uplynulém. Řeč je o přiznání k dani z příjmů. Koho se týká? Za zaměstnance vyřídí jeho daňové povinnosti sám zaměstnavatel za podmínky, že zaměstnanec nepracoval v jednom měsíci u více zaměstnavatelů a nepodnikal. Pokud ano, je povinen podat daňové přiznání sám.

Stejnou povinnost mají i podnikatelé, kteří navíc v průběhu celého roku sledují své příjmy a výdaje, na jejichž základě pak daňové přiznání sestavují. Do kdy? Daňové přiznání k dani z příjmů je třeba podat nejpozději do 2. 4. 2018 nebo do 2. 7. 2018 v případě, že vás zastupuje daňový poradce. Jak? Stále nejběžnější formou podání je podání v papírové podobě, buď osobně na místně příslušném finančním úřadě, nebo zaslané poštou. Vlastníci datových schránek by správně měli podat daňové přiznání pomocí datové schránky, za papírové podání hrozí sankce.

Pro zaměstnance byl navíc vydán zjednodušený formulář daňového přiznání, který se skládá jen ze dvou stran, namísto původních čtyř. A jaké změny ekonomicky činnou populaci čekají? Za rok 2017 si proti předešlému roku polepší především rodiny s dětmi, jelikož se zvýšila sleva na druhé a další dítě. Rodina se třemi dětmi tak za rok 2017 zaplatí na daních o 6000 Kč méně. Dále se zvýšila i sleva za „školkovné“ z 9900 na 11000 Kč, nebo odpočet ze zaplacených příspěvků na penzijní spoření (z 12000 na 24000 Kč), nebo darování krve (z 2000 na 3000 Kč).  Živnostníci, kterých se týká od roku 2017 EET, mají navíc nárok na slevu za EET 5000 Kč.

V letošním roce také ti, kteří využívají paušální výdaje, mohou poprvé využít slevu na děti, popř. na manželku. To ale jen za předpokladu, že uplatní paušální výdaje pouze z jednoho milionu korun (oproti původním dvěma milionům). Nižší limit jeden milion bude již bez možnosti výběru platit v roce 2018. Živnostníci by proto již nyní měli rozmýšlet, zda v roce 2018 nezačnou se sledováním skutečných výdajů. Dalších změn by bylo možné jmenovat celou řadu, to nejdůležitější se však nezměnilo – včas přiznání podat, a především včas přiznanou daň zaplatit finančnímu úřadu.
V případě potřeby se na mě neváhejte obrátit se svými dotazy.

Ing. Michal Vejvoda
tel.: 773 904 731, www.bezdani.cz