Mšensko - Druhou listopadovou sobotu zavítali žáci šachového oddílu Sokola Mšeno na šachovou Podzimní rošádu do Mladé Boleslavi. Turnaj patří do série kvalifikačních turnajů o postup do krajského přeboru žáků. Výborného výsledku dosáhl Jakub Burda, který v kategorii do 14 let skončil na druhém místě a celkově se posunul do postupového pásma. Dalším dvěma našim zástupcům se příliš nedařilo, Jakub Finkous i Adam Ščasný skončili téměř na konci startovního pole.

Zhruba ve stejném složení jsme odjeli v sobotu 2. prosince na žákovský vánoční turnaj do Blažimi. Trojici Burda, Finkous, Ščasný doplnil ještě Matěj Hanzelín. Osmatřicet zúčastněných hráčů hrálo ve společném turnaji, věkově omezeném ročníkem 2005. Nejlépe se vedlo Jakubu Burdovi, který skončil se ziskem 4,5 bodu (ze 7 možných) na 10. místě. Ostatní naši hráči skončili v druhé polovině startovního pole. Závěr dne jsme si zpříjemnili návštěvou chomutovského aquaparku.

Poslední prosincová šachová akce se pořádala „u nás“. Na 11. ročník tradičního Turnaje šachových beznadějí se do Kaniny sjelo v sobotu 9. prosince 21 šachistů ze Mšena, Řepína, Kralup, Mělníka, Neratovic, Prahy a Říčan. Netradičně na turnaj zavítalo mnoho mladých šachistů, žáci tvořili necelou polovinu startovního pole. Po sedmikolovém boji si vítězství odnesl Roman Burda, který byl zároveň pořadatelem a rozhodčím v jedné osobě. Na 2. místě skončil Pavel Popelka z Kralup. Bronz vybojoval Tomáš Vavřinec z Říčan. Titul „Šachová beznaděj 2017“ si za poslední místo odnesl „řepíňák“ Ondřej Vehle.

Za podporu děkujeme obci Kanina, která nám pro konání poskytla vánočně vyzdobenou kulturní místnost. Poděkování patří
i pivovaru Bakalář a provozovateli kaninské restaurace p. Sheretyukovi, kteří podpořili cenový
fond turnaje.

Roman Burda