Mšensko - Říká se, že sedmička je šťastné číslo. Je-li tomu tak, nechť posoudí každý jednotlivý závodník z letošního Běhu Boudeckou roklí. Mšenští sokolové tímto podnikem uzavírají svoji sezonu v pořádání různých sportovních klání. Tradiční sehraná sestava se ve složení Hanka, Dana, Radka, Petra, Pavel a Martin s Martinem od roku 2011 schází ve studeném údolí na dohled osady Vojtěchov, aby připravila běžecký závod pro několik desítek sportovců.

V neděli 17. prosince před devátou hodinou ranní vylézáme z aut (až na Martina, jenž dorazí na kole na otočku a Petru, která se o chvíli později potichu vynoří z lesa) a tipujeme, jaké nás letos čeká počasí. Prozatím bylo pokaždé jiné a vždy zimní. Postavíme stan, rozděláme oheň a už vítáme první účastníky. Prezence probíhá hladce a s úsměvem. Krabičky s cukrovím a termosky s všemožnými nápoji (jen to kafe s rumem jsem neobjevil) plní přichystaný stůl, voní a činí atmosféru vpravdě sváteční.

Chvíli po desáté dopolední se na startovní čáře seřadí nejmladší atleti a po hvizdu píšťalky vystřelí na svých 600 m. V cíli jsme v traťovém rekordu 2:32 letos viděli prvního Václava Hartmana ze Sokola Roudnice. Mezi dívkami pak zvítězila časem 3:13 Stela Nováková z Akademie Neratovice.

Dospělí se starším žactvem vybíhají společně na jeden nebo dva okruhy. Prvních několik set metrů tvoří čelo závodu skupinka asi 10 běžců a běžkyň. Po kilometru se celé startovní pole natáhne a jsou k vidění jen soustředěně oddychující jednotlivci. Velmi prudký 400 m dlouhý výběh k obrátce dá zabrat i velmi zkušeným závodníkům. Někteří raději volí chůzi. Po otočce tentýž kopec prověří správnou techniku běhu ze svahu dolů. Ženám a dívkám závod po jednom okruhu (3,4 km) končí, muži se však musejí vydat roklí vzhůru ještě jednou. Turnovská Michaela Omová letos časem 13:24 o více než půl minuty vylepšila ženský traťový rekord. Závod se jí však zdál krátký, tak se otočila a s muži si střihla ještě kolo druhé. Její cílový čas 26:49 a celkově páté místo zaslouží obdiv.

Za zaznamenání stojí i výkon 13leté Anny Machové, která zlepšila svůj čas z roku 2016 (letos 14:10) a mezi ženami dosprintovala třetí. Ženskou kategorii masters opanovala místní Radka Janatková 17:10, čímž si s přehledem zajistila vítězství v miniseriálu Mšenské běhy.

V mužském poli si suverénně počínal Jan Schulhov z Hrádku, který svým časem 23:56 jen šest vteřin zaostal za absolutním traťovým rekordem z let předchozích. Celkově druhý Michael Sanitrník z Atletiky Doksy byl o více než minutu pomalejší. S přehledem však v čase 25:10 ovládl kategorii mužů 40-50 letých. V kategorii nejzralejších mužů zvítězil pražský Pavel Seeman 32:37.

Pohár Mšenské běhy jsme letos vyhlásili potřetí. Mezi ženami letos opět obhájila dokeská Tereza Macháčková. Radka Janatková svoji kategorii masters zvládla vyhrát poprvé, a odsunula tak na druhé místo dvojnásobnou vítězku Anitu Veselou. Mezi muži tradičně zvítězil vrchlabský Vlastimil Flegl. Michal Michálek z Mlazic obhájil loňské prvenství mezi čtyřicátníky a Luboš Švácha reprezentující TJ Sokol Mšeno byl nejlepší mezi muži nad 50 let.

Martin Kauler