Mšeno - V mšenské sokolovně se v sobotu 13. ledna 2018 uskuteční jubilejní třicátý myslivecký ples, proto jsem si řekl, že nastal ten pravý okamžik připomenout si těch dlouhých třicet let pořádání mysliveckých plesů ve Mšeně.

První schůze plesového výboru se uskutečnila 15. 9. 1987 a sešli se na ní zástupci čtyř mysliveckých sdružení Houska, Mšeno, Nosálov a Sedlec. Schůze probíhala pod vedením ing. Vojtěcha Strnada a bylo domluveno, že první ples proběhne 8. 1. 1988, k tanci bude hrát Přívoranka v počtu šestnácti hudebníků. Naplánovala se schůzka v sokolovně, aby se vyzkoušelo uspořádání stolů a zhotovil se plánek. Je nutné podotknout, že s drobnými úpravami, se plánek používá dodnes. Výzdoba proběhla pod vedením pana Řeháka a bylo na ni použito 25 větví třešní, 20 mladých bříz, 15 větví kaštanu, větvě šípků, ptačího zobu a smrkové chvojí. Z diskuse členů výboru po plese v únoru roku 1988 vyplynulo, že veřejnost byla s plesem spokojená. Z jednání odcházeli všichni s úkolem projednat ve svých sdružení účast na pořádání plesu v roce 1989. Jednání byla úspěšná a na podzim roku 1988 se opět všechna čtyři sdružení sešla k projednání příprav na druhý ples v řadě.

S postupem let se však počet organizujících subjektů snižoval. V roce 1990 se již neúčastní Sedlec a v roce 2011 odstupuje Nosálov. MS Nosálov však stále zůstává podporovatelem plesu a každoročně věnuje ceny do zvěřinové tomboly.

Od roku 1988 se myslivecký ples pořádal každoročně. Jedinou výjimkou je rok 2015, kdy místní sokolovna procházela rekonstrukcí, takže nebylo možné ples uspořádat. U některých členů výboru tehdy panovala obava, že k pořádání v roce 2016 se již myslivecké spolky nevrátí. Ale opak byl pravdou a ples v roce 2016 byl znovu realizován.

V letech 1990 a 1991 probíhal myslivecký ples dva dny, a to v pátek i v sobotu, kdy jednotlivé dny hrály různé kapely. Za celou dobu pořádání se na pódiu vystřídalo mnoho hudebních kapel. Za připomenutí stojí Přívoranka, Akord pana Karla Horňáka, Domino, Gradace, Bonus, Dance Band, Mega, Pohoda, Sympaťáci. Během let také vzrůstá počet cen v tombole, kdy v roce 1988 měla tombola 100 cen a v roce 2017 již 250. Za nárůstem počtu tomboly stojí především věcné ceny. Tím bych zde chtěl poděkovat všem živnostníkům, podnikatelům, ostatním spolkům, ale i příznivcům myslivosti, že každoročně pomohou zatraktivnit tombolu na plese.

Závěrem bych chtěl také poděkovat všem, kteří se v průběhu těch dlouhých let na organizaci plesů podíleli či stále podílejí. Nebudu konkrétně jmenovat, nerad bych totiž na někoho zapomněl. Bez Vás a Vašich manželek, přátel, dětí a někdy i vnoučat by ples nebylo možné zorganizovat. Také děkuji všem návštěvníkům a příznivcům tance, že se našich plesů účastní, bez Vás by naše úsilí a snaha přišla vniveč. Ze zápisů plesového výboru připravil

Michal Kazda