Představujeme vám členy Divadelního sdružení Mšeno

Mšeno - „Baví mě ta parta lidí. Je to pro mě relax, při němž zapomenu na všechny problémy,“ říká o svém působení v mšenském ochotnickém souboru Dana Svobodová. Na prknech, které znamenají svět, se přitom ocitla poměrně nedávno - před nějakými dvěma lety.

Když se společně s mšenskými divadelníky na podzim 2015 aktivně účastnila scénického čtení při besedě na téma Václav Havel, netušila, jak rychle se stane jejich hereckou kolegyní. „Vašek se mě tehdy zeptal, jestli bych nechtěla zkusit hrát divadlo, pokud se objeví vhodná role. Proti jsem nebyla,“ vzpomíná na své první krůčky směrem k divadlu ředitelka mšenské mateřské školy, která se krátce po besedě na koupališti začala učit text Brendy v komedii Postel plná cizinců. Zastoupila v ní skvělou Hanku Hrubou, která musela kvůli onemocnění přestat hrát.

„S divadlem jsem neměla vůbec žádné zkušenosti. Pořádně jsem nevěděla, jak se mám učit tak obrovské množství textu, abych si všechno zapamatovala, naštěstí mi s tím Vašek pomohl,“ vypráví Dana Svobodová a připomíná, že ji samotnou překvapilo, jak rychle byla schopná hrát. Se zkoušením začala v listopadu a už v březnu následujícího roku poprvé stanula na scéně. „Měla jsem dost velkou trému, takže jsem byla ráda, že poprvé hraju na sále základní školy pro poměrně komorní společnost. Druhé představení mi to ovšem vynahradilo, protože to bylo rovnou na soutěžní přehlídce amatérských divadel v Kladně,“ směje se jedna z novějších tváří Divadelního sdružení Mšeno.

Zatímco v oblíbené Posteli plné cizinců si ještě občas zahraje Angličanku Brendu, v nové detektivce s názvem Potřetí bych umřít nechtěl dostala roli barmanky. „Je to úplně něco jiného, než naskočit do rozjetého představení Postele, teprve si na to zvykám. V nové hře jsou scény, které se mi líbí moc a s jinými se ještě trochu peru. Člověk si musí zvyknout na přístupy jiných herců, než s kterými jsem doposud hrála,“ líčí divadelnice, které na scéně schází známý mšenský šoumen Miloš Jíra. Právě on hraje jejího partnera v Posteli plné cizinců, do nové detektivky ale už jít nechtěl.

Dana Svobodová se v detektivní komedii, kterou ochotníci pilně zkoušejí, na pódiu ocitá takřka nepřetržitě. Děj se totiž z velké části odehrává v baru, i když právě panuje prohibice. „Jsem tak skoro celou hru v akci a v jedné scéně se budu dokonce pokoušet o zpěv,“ směje se Dana. „Ale baví mě to,“ doplňuje herečka.

Jiří Říha