Mšeno - Pro ty, kteří se zúčastnili přednášky Josefa Dvorského, nemusí být uváděny podrobnosti. Pro ty z vás, kteří jste na zmíněné přednášce a následné besedě nebyli, malé vysvětlení - La Grace byla loď, na které v 17. století první mšenský emigrant v Americe Augustin Heřman v určitý čas údajně provozoval korzárské „řemeslo“.

Syn pobělohorského vyhnance, nekatolického kněze se  po přesídlení do severní Ameriky stal během doby uznávaným občanem Nového světa. Mimo jiné se, jak jsem se kdesi dočetl, dostal do povědomí sestavením podrobné mapy několika malých státečků na východě dnešních USA. Pokud někde ve starší knihovně objevíte dobrodružně romantickou knihu s názvem Pán na české řece, je to čtení o něm. Pan Dvorský si splnil svůj klukovský sen a za pomoci řady přátel získal finanční prostředky na výstavbu plachetnice, která se vzdáleně snad podobá lodi Augustina Heřmana.

V zajímavém vyprávění pan Dvorský vylíčil  historii novodobé La Grace, seznámil účastníky  s potížemi, které provázely její výstavbu v Egyptě, její plavbu po Středomoří a následně i cestou dávných mořeplavců  kolem Kanárských ostrovů a Kapverd do Karibiku, cestou, která přibližně kopírovala plavbu plavců ve středověku. 

Replika středověké lodi vzbuzovala zájem všude, kde se plavila. A protože tyto plavby končily často i ztroskotáním, postihl stejný osud i La Grace kapitána Dvorského. Loď před několika lety ztroskotala u západního pobřeží Španělska a jen nezměrným úsilím mnoha lidí se ji podařilo silně poškozenou zachránit a postupně opravit tak, že se opět plavila po otevřeném moři. Dokonce mezi loděmi při závodech získala výborné umístění. Záslužným činem je pořádání jakýchsi táborů pro mladé, kteří se v omezeném počtu mohou i se svými rodiči plavit po moři a získávat zkušenosti, které v budoucnu třeba uplatní v životě.

Poutavé vyprávění bylo doprovázeno promítáním filmu o historii lodi a jejích plaveb. Čas věnovaný La Grace nebyl rozhodně časem ztraceným.      

Mgr. Bohumil Fuxa