Mšensko - Mšeno, Mělnické Vtelno, Nebužely a Liběchov. Tam všude nemají téměř půl druhého roku dětského lékaře. Poté, co Jan Němeček na konci roku 2014 opustil čtyři ordinace, se starostům dosud nepodařilo sehnat pediatra, který by ho nahradil. „Kontaktovali jsme několik pediatrů, ale bohužel bez úspěchu,“ konstatoval starosta Mšena Martin Mach, který se sháněním dětského lékaře začal, jakmile se dozvěděl, že pediatr Jan Němeček chce ve všech venkovských ordinacích ukončit praxi.

Starostové obcí se ve snaze zajistit svým obyvatelům lékařskou péči pro děti a dorost spojili a začali o pediatra bojovat společně. Na začátku letošního roku oslovili senátora Jiřího Voseckého, s nímž se vypravili i za hejtmanem Středočeského kraje Milošem Peterou. Ten jako řešení vidí, že by dětskou ambulanci převzala některá z krajských nemocnic. Možná Klaudiánova nemocnice v Mladé Boleslavi.
„Situace se bohužel zatím nijak neposunula, ale jednání, do nichž jsou zahrnuty i další nemocnice, pokračují dál. Snažíme se také o to, aby Všeobecná zdravotní pojišťovna tuto lokalitu zařadila do zvýhodněného režimu,“ konstatoval hejtman.

Většina rodičů, kteří se svými dětmi navštěvovali ordinace ve dvou městech a dvou vesnicích, už si musela najít náhradu. Podle starostky Mělnického Vtelna Hany Rašákové část pacientů jezdí k Janu Nemečkovi do jeho mělnické ordinace, další míří do Prahy.
„Na jednání s hejtmanem jsme se dozvěděli, že s pediatrem nemáme problémy jen my, ale je to otázka, která se řeší v celé České republice. Pediatrů a zubařů je bohužel nedostatek,“ poznamenala vtelenská starostka a dodala, že ordinaci pro pediatra obec stále drží volnou.

Ve Mšeně by lékař mohl nastoupit do nového zdravotního střediska, které se má letos v létě otevřít na náměstí Míru.               

Jiří Říha