Mšeno – Horolezci se při náročných výstupech musejí vedle svých zkušeností spolehnout především na kvalitní jištění. O bezpečnosti na skalách si povídali účastníci školení, které pro správce skal a prvovýstupce u pískovcových skal v mšenském lesoparku Debř uspořádala Centrální vrcholová komise (CVK).

Školení se zúčastnili nejen lezci z Oblastní vrcholové komise Dubské skály, ale dorazili i jejich kolegové z Vysočiny. Součástí školení, které vedl předseda CVK Karel Berndt, byly i praktické pevnostní zkoušky jistících bodů.

„Předvedli jsme, jak se na pískovci správně osazují kruhy a borháky. A jeden borhák jsme osadili i do žulového bloku, který jsme si s sebou přivezli,“ uvedl přední odborník na testování horolezeckého materiálu Vladimír Těšitel, který s pomocí speciálního trhacího zařízení následně změřil pevnost jištění jak při tahů dolů, tak v ose dříku.

Všechny jistící body ve zkoušce obstály, dokonce vydržely mnohem větší zatížení, než které předepisuje norma. „Účastníkům školení jsme ukázali chyby, kterých je třeba se vyvarovat, a zároveň takzvaná skrytá nebezpečí, na která je nutné si dát na skalách pozor. Záludné jsou například borháky nebo nýty s klínkem, které nemusejí mít požadovanou pevnost. Je proto nutné, nesvěřit se jen jednomu jistícímu bodu, ale pojistit se dalším,“ varoval lezce Vladimír Těšitel, přezdívaný Ťéša.

Technologie, kterou jistící body ve Mšeně osazoval, se prý používá už zhruba dvacet let. Jejich upevnění ve skalní stěně se provádí chemickou maltou. „Předtím se kruhy temovaly olovem a něco se osazovalo do betonu. Spousta jich stále perfektně drží a není potřeba je ani po mnoha letech měnit. Naopak v Adršpachu byl před časem problém s jištěním osazovaným do Ferofixu. Všechno se muselo vyměnit. Šlo o hmotu, která se ve slévárnách litiny používala k vyplňování dutin,“ přiblížil Ťéša a dodal, že je možné se stále setkat i s kruhy, které staří němečtí lezci utemovávali dubovými kolíky.

Školení správců skal a prvovýstupců zajišťuje Centrální vrcholová komise po celé republice, například v létě se uskutečnilo v Jetřichovicích.                          

Jiří Říha