Mšenská housková polévka a uzený jazyk
Prosinec, to je Mikuláš a hlavně Vánoce.  Děti píší Ježíškovi, těší se na dárky pod stromečkem a pečení vánočního pečiva. Dospěláci mají plnou hlavu starostí, co jim z toho splní a co ne. A jak připravit štědrovečerní večeři. Prosinec má i své všední dny, které vůbec nemusí být nudné a jednotvárné. Je to i čas rozjímání a vzpomínání na naše blízké, kteří již nejsou mezi námi. Co takhle si vzpomenout i na staročeskou kuchyni a některé recepty, které známe od babičky a běžně je nepoužíváme. Třeba takový pravý vlašský salát dle původní receptury nebo Boží milosti?

Snídaně: Boží milosti – večer si připravíme těsto z mouky, másla, žloutků, kysané smetany a cukru. Přidáme špetku soli, nastrouhanou pomerančovou kůru s trochou rumu. Rozválené těsto natenko nakrájíme na čtverečky a prudce osmahneme na másle. Posypeme skořicovým cukrem a podáváme s lipovým čajem ochuceným malinovou šťávou.

Oběd: Mšenská housková polévka – rozstrouhané housky vaříme ve slepičím vývaru, přidáme koflík sladké smetany se žloutky. Odstavíme, vyšleháme a přidáme špetku muškátového oříšku.

Uzený jazyk s vrátenskou hrachovou kaší – jazyk vaříme do měkka, oloupeme od špičky dolů, nakrájíme na tenké plátky a dáváme kolem hrachové kaše na mísu. V rendlíku zapěníme cibulku na másle, přidáme trochu mouky a doměkka uvařený loupaný hrách. Zalijeme vývarem a podle potřeby zahustíme strouhanou houskou. K pití je nejlepší pivo z místního pivovaru v Lobči. Pro děti pak citronová šťáva s domácím jahodovým sirupem.

Svačina: Nákyp naší Týnky – rendlík vymažeme máslem a moukou. Vysypeme do něj nakrájená jablka, posypaná s cukrem smíchaným se skořicí. Přidáme rozinky, nakrájené mandle. Zvlášť v kotlíku ušleháme celá vejce s cukrem a citronovou kůrou, přidáme mouku a na plotně při stálém míchání necháme zahoustnout. Těsto přilijeme do rendlíku a pečeme v troubě.  K pití domácí bezinkovou šťávu.

Večeře: Linkeho vlašák - oloupeme jablka, na nudličky nakrájíme sledě a šunku od kosti, přidáme vařený hrášek a mrkev nakrájenou nadrobno, kyselé okurky, majonézu, sůl a pepř. Nic více, nic méně. Necháme odležet a uděláme chlebíčky s veky. Ozdobíme vajíčkem, sýrem, šunkou a petrželkou. Kvalitní suché bílé víno bude dobrým doplňkem, pro děti šípkový čaj bez cukru.

Dobrou chuť přeje

Ivan Heidler