Lobeč - Pětkrát méně zaplatí lidé z Lobče za likvidaci splaškových vod. Ještě nedávno museli obyvatelé vesnice, která je odkázána na odpadní jímky a domovní čistírny, odvážet splašky na čistírny odpadních vod v Mělníku nebo Mladé Boleslavi. To byly podle starosty obce Jaromíra Šimonka nejbližší čistírny s volnou kapacitou. Mšenská čistírna, která je od Lobče vzdálena jen pět kilometrů, totiž jede naplno.

„Když se jelo na Mělník nebo do Boleslavi, jeden fekální vůz stál asi dva a půl tisíce,“ konstatoval starosta obce, která se už dva roky může chlubit vlastní čistírnou odpadních vod. „Dnes za jedno vyvezení zaplatí lidé pětistovku,“ doplnil Jaromír Šimonek.

Lobeč, kde trvale žije necelých sto padesát obyvatel, by na kanalizaci s dvoumilionovým rozpočtem jen tak nenašetřila. A na dotaci podle starosty také v podstatě nemá naději. Proto vedení obce přistoupilo k vybudování čistírny odpadních vod, která stála zhruba 1,2 milionu korun. „Čistírnu nevyužívá jen naše obec, naším partnerem je i sousední obec Nosálov, která přispěla třemi sty tisíci korunami,“ připomněl starosta, podle něhož obec na stavbu čistírny získala dotaci šest set tisíc korun a zbylých tři sta tisíc doplatila společnost Dvůr Lobeč, která pro umístění stavby poskytla obci také pozemek. Na oplátku může čistírnu řadu let bezplatně využívat.

Lobečská čistírna je podle starosty nevýdělečná, naopak obec musí ještě část nákladů hradit ze svého.

„Cenu za odkládání splaškových vod nechceme zvedat, mohli bychom tím odradit některé obyvatele od pravidelného vyvážení. A to bychom neradi. I tak jsou občané, kteří jsou zvyklí splašky vypouštět tam, kam by neměli,“ uvedl Jaromír Šimonek a dodal, že přečištění kubíku splaškové vody stojí v obecní čistírně pětatřicet korun.       

(jř)