Mšeno - Staročeské podstatné jméno debř, débř označovalo údolí vymleté vodou, výraz débřa znamená protáhlé údolí. Tak začíná text na nových informačních cedulích, které byly instalovány koncem října v lesoparku Debř.

Koncepci informačního systému, konstrukci i grafické řešení cedulí na základě podkladů Okrašlovacího spolku pro Mšeno a okolí navrhla platforma architektů 23studio. Výroba cedulí byla zajištěna za finanční podpory Správy CHKO Kokořínsko – Máchův kraj a města Mšena. Členové okrašlovacího spolku je pak ve spolupráci s architektem Janem Pustějovským umístili na předem vytipovaná místa v lesoparku.

V letošní etapě byly instalovány tři cedule. Dvě tabule s všeobecnými informacemi a archivními fotografiemi uvádějí návštěvníka u obou vstupů do lesoparku. Třetí cedule stojí u znovuotevřeného lesního divadla. V další etapě během příštího roku vzniknou jednoduché informační sloupky ve stejném designu i k ostatním zajímavým místům, například altán Muchomůrka, pomník Husa, ale bude označeno i místo, kde v minulosti stály dnes již zaniklé altány. Lesopark Debř, oblíbené vycházkové místo, dostal hlavně pro turisty novou tvář. Přestává být bezejmenným údolím, do této doby mnohdy vnímaným jako les s legrační muchomůrkou a romantickými rozvalinami.

Moc děkujeme všem, kteří nám pomohli a pomáhají. Jsme zase o krok dál.

Zuzana Říhová