Lobeč - „První Dýňovou galerii jsme uspořádali před šesti lety, když jsme se přestěhovali z Prahy do Lobče,“ říká Alena Vašíčková, která tehdy hledala aktivitu, při níž by si její tři děti, jimž tehdy byly dva, sedm a dvanáct let, našly nové kamarády. A to se podařilo. S manželem Petrem a několika přáteli sehnala dýně a v parku u lobečské pošty uspořádala první tvoření.

„Je to tvůrčí aktivita, kdy děti jen pasivně nesedí a na něco nekoukají. Účastníků máme rok od roku víc, je pár stálých, kteří si přivedou další kamarády,“ připomíná aktivní maminka, která před lety v Lobči založila občanské sdružení Volný čas na venkově.

Ještě donedávna se Dýňové galerie odehrávaly v parku u pošty, vloni se ale malí šikulové se svými rodiči sešli v prostoru před pivovarem. „Před pivovarem zůstávají i všechny výrobky z dýní, čímž vznikne galerie. My místní chodíme každý večer do dýní rozsvěcet svíčky,“ líčí Alena Vašíčková, podle níž u svítící výstavky dýňových výtvorů často zastavují i lidé, kteří Lobčí jen projíždějí.

Součástí každé Dýňové galerie je vždy divadýlko. „Máme mezitím čas vyhodnotit hlasování o nejzajímavější výtvor, jehož autor pokaždé získá společenskou hru, nad kterou může se svými kamarády trávit dlouhé zimní večery,“ doplňuje pořadatelka akce.                

(jř)