Lobeč – Na velké plachtě klečí spousta dětí, které se do velkých dýní snaží vyřezat otvory. Oko, nos, pusu a odklápěcí hlavu. Pak berou do rukou lžíce a oranžové obry připravují o dužninu se semeny.

Tak to v sobotu 17. října vypadalo před lobečským pivovarem, kde se konala Dýňová galerie. Akci pro děti, do které se mnohdy aktivně zapojují i jejich rodiče, už pošesté pořádalo občanské sdružení Volný čas na venkově v čele s Alenou Vašíčkovou. „Když jsme se do Lobče přistěhovali, hledali jsme nějakou aktivitu, při které bychom se mohli seznámit s dalšími obyvateli vesnice,“ přiblížila hlavní organizátorka oblíbené akce.

Do Lobče si v polovině října nachází cestu stále více lidí, kteří nechtějí jen sedět doma, ale rádi si společně něco pěkného vyrobí. Letos, ačkoli nebylo zrovna nejlepší počasí, se před pivovarem sešlo bezmála sto dvacet lidí, pro které pořadatelé přichystali doslova hromadu obrovských, ale i malých dýní. Po tvořivé dvouhodinovce se děti přesunuly do prostoru pivovarského výčepu, kde na ně čekalo interaktivní představení. Společně s herci ze Studia Damúza se vydaly na dobrodružnou cestu ve stopách pana Sovy.                                    

(jř)