Mšeno – Čtvrteční odpoledne 6. srpna probíhalo v našem městečku v úplně stejném poklidu jako mnoho jiných v horkém začátku srpna. Ospalý klid však narušil naléhavý telefonát mšenským hasičům: Proti skládce hoří štěpka! Plameny ohrožují stodolu a další domy! Z předváděcí akce pro děti se mšenští hasiči rychle přesunuli na místo požáru. O jejich zásahu jsem hovořil o den později se členy mšenského sboru – Františkem Šulcem, Pavlem Vaňkem a Petrem Vaňkem.

Jak jste se dozvěděli o požáru?
Oznámení o požáru štěpky jsme přijali v momentu, kdy část našeho sboru zajišťovala na mšenské hrázi akci pro děti. Informace přišla od pana Hulicia staršího, který s velkým znepokojením volal svému synovi. Bylo to ještě o něco dřív, než přišla zpráva ze svolávacího systému (17.38 h), takže jsme na místo požáru dorazili s pětiminutovým předstihem.

Co jste zjistili při příjezdu?
Viděli jsme hořící štěpku uskladněnou v dolíku proti stodole. Nebyla to žádná legrace, plameny dosahovaly výšky zhruba třiceti metrů a přesahovaly i dráty vysokého napětí. Proto bylo nutné v celém Mšeně vypnout elektrický proud. Suchá masa štěpky spolu se vzduchem znemožňovala rychlé uhašení. Navíc začal foukat nepříjemný vítr, který oheň spíše podporoval. Náš zásah trval od čtvrtka
v 17.30 do pátečních 22 hodin.

Jak probíhal váš vlastní zásah?
Pracovali jsme v ohromném žáru za pomoci dýchací techniky. Museli jsme se často střídat na proudech, aby bylo zajištěno dostatečné chlazení. Trojice hasičů byla odvezena rychlou záchrannou službou. Dva se nadýchali kouřových zplodin, jeden byl silně dehydratovaný. Ve 20 hodin jsme požár dostali pod kontrolu, nicméně jsme ho museli celou noc hlídat, protože se ještě objevila dvě nebezpečná ložiska.

Kolik sborů se účastnilo zásahu?
Kromě mšenských hasičů to byli „profíci“ z Mělníka a Bělé pod Bezdězem, dále požární sbory z Mlazic, Mělnického Vtelna a Střem.

Které objekty byly v ohrožení?
Na sedlecké křižovatce především stodola, u níž se už začínala tavit střešní lepenka. Díky včasnému ochlazení se na ni požár dále nerozšířil. Kvalitní zdroj vody poskytl velký hydrant proti domu Walterových. Prvotním cílem zásahu byla snaha, aby se oheň nerozšířil na již zmiňovanou stodolu a rodinné domky přes silnici. 

Na další otázky odpovídal mšenský místostarosta Karel Píč.

O příčině požáru zatím můžeme pouze spekulovat, že?
Určitě. Nikdo z ulice neviděl na skládce štěpky nějaký podezřelý pohyb. Vzhledem k tomu, že v horní část štěpkové deponie odkládají občané leccos, není vyloučena přítomnost třeba skleněné lahve, která mohla zafungovat jako lupa. Jen pro připomínku: při minulém požáru na velké skládce byla v jeho centru nalezena dokonce televizní obrazovka.

Můžeme zmínit, k jaké škodě došlo?
Při ceně 1300 korun za kubík štěpky a množství 300 kubíků činí škoda nějakých 390 tisíc korun.

Karel Horňák