Tak, jako Jan Hus pro své příznivce kázal na loukách, kopcích a polních cestách, tak i mšenský evangelický farář Michal Šimek promlouval už podruhé ke svým posluchačům z vysoké skály na Vyhlídkách u Romanova.

Bohoslužby ve skalách se podle Michala Šimka poprvé uskutečnily vloni 5. července. „Byl to nápad místního horolezce a člena evangelického sboru Petra Pavelky, který věděl, že jsem kdysi trochu lezl po skalách,“ přiblížil farář, který se k netradičnímu kázání přemlouvat nenechal. A pověřil autora myšlenky, aby v lesích kolem Mšena vyhledal vhodné místo. Tím se staly právě turisty hojně navštěvované Vyhlídky, místo, odkud je pěkný výhled na blízké kopce kolem Vrátenské hory.

„Vloni jsem bohoslužby zaměřil především na přírodu, četl jsem proto z první kapitoly knihy Genesis o stvoření světa. A zmínil jsem také osobnosti, které se zabývají krajinou a žijí nebo mají chalupu na Mšensku,“ připomněl Michal Šimek, který si po horolezeckém výstupu na vrchol skály nezapomněl obléci nezbytný černý talár.

V letošním roce své bohoslužby mšenský evangelický farář zaměřil především na odkaz Mistra Jana Husa, od jehož upálení uplynulo šest set let. „Bohoslužbám předcházela vycházka po stopách Jana Husa, kterou iniciovala 
a spoluorganizovala členka mšenského okrašlovacího spolku Zuzana Říhová,“ vylíčil farář, který následně ve skalách nechtěl vyprávět celý Husův příběh, ale raději přečetl text jeho kázání k úkolu kněze, kazatele slova Božího.

V závěru svého slova Michal Šimek připomenul, že ačkoli byl Hus dříve spíš zdrojem nesvárů a válek, dnes je postavou, která smiřuje dříve znesvářené strany. „Dnes už je významný ekumenický posun vnímání toho, oč se Hus snažil,“ poznamenal evangelický farář, jehož kázání se zúčastnili nejen členové evangelického sboru, ale i horolezci 
a ostatní návštěvníci z okolí. 

(jř)