Skalská houbová omáčka a kaninský knedlík
Červenec bude deštivý a teplý. Prý porostou houby, a to je dobrá zpráva do kuchyně. Určitě ale budou meruňky, rybíz, a také mšenský med a plno různé zeleniny: kudrnka, pažitka, ledový i hlávkový salát, kopr, cibulka, mrkev i petržel, ředkvičky i zahradní rajčata a snad i papriky. Stále ještě bude kozí mléko a sýr a dostatek vajíček od místních slepic. Takže dejme se do přípravy lehké pohodové stravy pro své nejbližší.

Snídaně: Teplé mléko s medem, nejlépe kozí, krajíc mšenského chleba s máslem a ředkvičkami.

Oběd: Zeleninová polévka „mšenostrone“ (když mohou mít Italové minestrone...) – nadrobno nakrájená oloupaná mrkev, brambory, pórek a petržel, krátce povařené do měkka s přidáním lžíce másla a domácími těstovinami. Hotovou polévku doplníme kudrnkou a pažitkou.

Skalská houbová omáčka s kaninským knedlíkem – osmahneme cibulku na másle, přidáme čerstvé houby dle denního sběru, zahustíme hladkou moukou, zakysanou smetanou, přidáme vodu a vaříme, až houby změknou. Jako přílohu zvolíme kaninský knedlík: uvaříme brambory ve slupce, po ochladnutí oloupeme a nastrouháme. Přidáme jedno vajíčko, dvě třetiny dětské krupičky a jednu třetinu hrubé mouky. Vytvarujeme a vaříme, dokud knedlík nevyplave.

Desert: Čerstvé ovoce bez omezení a bez přidaného cukru.

Nápoj: voda s mátou a domácí rybízovou šťávou připravovanou bez pasterizace za studena.

Večeře: Těstoviny, nejlépe domácí, s omáčkou z oloupaných čerstvých rajčat, bazalky a tymiánu. Na hotovou směs nakrájíme kozí sýr ze Sedlce.

Před spaním: meduňkový čaj.

Dobrou chuť přeje

Ivan Heidler