Mšeno – „Oživnout“ náměstí Míru ve Mšeně se opět podařilo Okrašlovacímu spolku a Komisi pro kulturu a cestovní ruch města Mšena. V sobotu 20. června se zde uskutečnil již třetí ročník akce nazvané Oživlé náměstí s podtitulem Mšenské svatojánské třešňování.

Akce nejprve vznikla jako reakce na nově zrevitalizované náměstí. Účelem bylo ukázat, jak se dá na náměstí žít a užívat si. Jak se dá prostě náměstí oživnout. Postupně vznikl podtitul s tématem třešní. Okrašlovací spolek začal na náměstí propagovat naše skvosty - dnes již čtyři známé a pomology popsané místní třešně - Mšenská Jánovka, Mšenská žlutka, Perla z Bezdězu a třešeň Hradská. A ukazovat, jak vypadají a chutnají. Oživlé náměstí je sloučení několika jednotlivých akcí na jednom místě. Pozornost v dopoledních hodinách poutala například výstava veteránů, která byla součástí Jízdy Kokořínskem. Tu už desátým rokem pořádali nadšenci z mšenského veteran klubu.

V rámci akce Oživlé náměstí si lidé mohli na jarmarku nakoupit od místních řemeslníků tradiční výrobky nebo ochutnat například tradičně vyráběný trdelník. Okrašlovací spolek připravil výstavu starých odrůd třešní a zval na ochutnávku domácích koláčů i likéru z Mšenské Jánovky. ZUŠ Mšeno se pochlubila pracemi studentů na téma třešně. Děti z Mateřské školky Mšeno pod vedením Adély Kummerové upoutaly svým nejnovějším vystoupením. Zástupci obce Chorušice akčně oslovovali návštěvníky a sbírali hlasy na podporu Chorušické lipky. A celkovou atmosféru dotvářela příjemná hudba v podání mělnické kapely Gradace. Na odpolední vycházku za třešněmi do krajiny se však přihlásil jen jeden odvážlivec a za zvuku hromů spatřil a ochutnal legendární Perlu z Bezdězu, která roste na zahradě hrdé majitelce Ireně Mačátové. Akce se i přes občasné deštíky povedla. V průběhu dne náměstí navštívilo přes tři sta lidí, kteří přijeli zblízka i zdaleka.

Děkujeme všem, kteří pomohli a zúčastnili se. A těšíme se opět za rok.

Zuzana Říhová