Mšeno- První červnová sobota patřila ve Mšeně novému terénnímu běhu, který uspořádali mšenští sokolové. Na Mšenskou desítku, jak desetikilometrovou trať nazvali, dorazilo symbolicky i deset závodníků. Podle mšenského starosty Martina Macha, který je zároveň hospodářem TJ Sokol Mšeno, za nižší účast mohl nejspíš termín závodu. První sobota v červnu prý byla totiž ve sportovním kalendáři doslova nabitá běžeckými událostmi. Na nižší účasti se ale zřejmě částečně podepsalo také opravdu horké počasí.

Přesto si ale sportovci závod, který sokolové spojili
s tradičním Během naděje náležitě užili. „Trať byla moc pěkná. I když bylo horko, v lese se běželo příjemně,“ řekl po doběhu nejrychlejší účastník Mšenské desítky Vladimír Bernard z Mělníka, který do cíle dorazil po šestačtyřiceti minutách. Spojením humanitárního Běhu naděje s Mšenskou desítkou chtěli sokolové nalákat na start více sportovců.

„Někteří lidé se proběhnou jen tak pro zdraví a přispějí na výzkum rakoviny, jiní zase rádi závodí. I jejich startovné ale půjde na humanitární účely,“ připomněl Martin Mach, podle něhož je trať desetikilometrového běhu opravdu krásná. Ze mšenského koupaliště, kde je start i cíl, vede běžce Boudeckou roklí do Vojtěchova, odkud pokračují Máchovou cestou k Pokličkám a zpátky Močidly do Mšena. „Trať má tu výhodu, že i ve velkém horku závodníci běží většinou ve stínu,“ připomněl hospodář mšenské tělocvičné jednoty.

Mšenská desítka bude společně s oblíbenými běhy Debří a Boudeckou roklí zařazena do Přeboru Mšenska, což je také letošní novinka.
„Na konci roku vyhlásíme přeborníky v jednotlivých kategoriích,“ poznamenal Martin Mach.

(jr)