Znovuzrozený lobečský pivovar vstoupil po letech chátrání do nové éry. Zase vaří

Lobeč – Technická památka Parostrojního pivovaru v Lobči u Mšena je svědkem pětisetleté tradice vaření piva na Kokořínsku. První písemná zmínka o pivovaru je ale z roku 1586 a renesanční jádro stávající stavby bylo vybudováno kolem roku 1600. Původní řemeslný vrchnostenský pivovárek rodu Věžníků byl v letech 1894 až 1897 nákladem JUDr. Rudolfa Cicvárka přestavěn v parostrojní provoz proslulým pivovarským inženýrem Josefem Rosenbergem. Zlatá léta zažíval podnik jako akciová společnost počátkem 20. století a za dobrého jihočeského sládka Josefa Tománka dosahoval roční výstav 10 tis. hl. Proslulé tehdy v kraji byly především jeho tmavé lobečské speciály jako 18° Porter či bavorský ležák.

Od roku 1927 byl lobečský pivovar v majetku Společenského pivovaru z nedaleké Podkováně. K zastavení výroby došlo ve válečném roce 1943. V roce 1948 podlehl zrušený pivovar národní správě, ale ještě počátkem roku 1951 byla v provozu podkováňská stáčírna. Od roku 1956 využíval areál jen obchod ovocem a zeleninou a následně dlouhá léta státní statek. Polistopadoví vlastníci dokonali těžkou devastaci opuštěného areálu vandalskou demolicí částí budov. Od roku 2007 je areál v majetku architektonické platformy RIOFRIO a postupně probíhá příkladná stavební obnova a oživování pivovaru jako turistické atraktivity Kokořínska.

Roku 2009 prohlásilo Ministerstvo kultury pivovar památkou, v roce 2013 se stal součástí Evropských stezek průmyslového dědictví (ERIH). V roce 2015 byla záchrana pivovaru nominována na prestižní památkářské ocenění Patrimonium pro futuro. Znovuobnovený pivovar byl slavnostně požehnán mělnickým Saletinem páterem Jackem v sobotu 30. května 2015.

Pravidelně vaříme světlé a tmavé výčepní a světlý ležák. Jedná se o velmi světlá, spodně kvašená piva. Základem je kvalitní kokořínská voda s ideálním poměrem minerálů. Slad používáme regionální, jednodruhový, z blízké mšenské sladovny. Chmelíme žateckým a tršickým chmelem – Žatecký Poloraný Červeňák, Premiant a Kazbek.

Pro tmavé výčepní pivo je varní list doplněn o slady ze sladovny Raven a Weyerman. Příležitostně vaříme i svrchně kvašená piva a piva spodně kvašená speciální. Můžete se tedy těšit na odrůdy Ale, Stout, Porter. Na návštěvníky Parostrojního pivovaru čeká od června až do září ve staré varně startovní provoz jednoduchého pivovarského výčepu s prodejem piva a prostým občerstvením. Pivo je možné si koupit čepované, v PET lahvi s sebou nebo sudové (po předchozím objednání). Výčep je otevřen denně (kromě pondělí a úterý), ve všední dny od 15 hodin, o víkendu od 12 hodin, do podvečera.

Prohlídky s průvodcem nabízíme od června do září, a to denně kromě pondělí a úterý. O víkendech v 11, 14 a 16 hodin, ve všední dny pak ve 14 hodin.           

Pavel Prouza