Mšensko v anketě Strom roku zastupuje chorušická lipka

Chorušice - Svědek dávných časů. Živoucí vzpomínky předků. Dominanta okolí. To jsou synonyma pro prastarý strom, který roste u silnice mezi Chorušicemi a Mělnickým Vtelnem. Místní lidé lípě malolisté, která je stará možná půl tisíciletí, říkají krátce lipka. A právě jejich lipka patří mezi dvanáctku stromů z různých koutů republiky, které mají šanci získat titul Strom roku 2015.

Kmen chorušické lipky je sice už přes sto let vykotlaný, přesto se letitého stromu, který se stal doslova symbolem, nikdo vzdát nechce. Proto se obec ve spolupráci s Okrašlovacím spolkem pro Mšeno a okolí, Atelierem Trevisan, místní mateřskou školou a sborem dobrovolných hasičů rozhodla, že strom přihlásí do soutěže, kterou už čtrnáctým rokem vyhlašuje Nadace Partnerství.

A povedlo se. Porota ze sedmdesáti přihlášených stromů vybrala právě lipku, kterou tak spolu s dalšími jedenácti zelenými velikány poslala do finále. Vedle toho, že anketa zviditelňuje krásné stromy se zajímavou historií nebo příběhem, pomáhá také získat peníze na jejich odborné ošetření i výsadby dalších stromů. Každý, kdo pošle svému favoritovi dárcovskou SMS nebo zakoupí hlasovací arch, totiž na strom přispěje.

Podle chorušického starosty Martina Bauera chce obec peníze získané během hlasování, které  potrvá až do 10. října, použít k ošetření lipky, vytvoření informační cedule o jejím významu pro okolí a k umístění lavičky.

Lípu malolistou měl podle záznamů v církevních kronikách v roce 1760 u prašné cesty mezi Chorušicemi a Mělnickým Vtelnem vysadit děkan Jan Adam Baümel. V tu dobu byly Chorušice významným poutním místem a právě u lipky se řadila procesí, která směřovala do chorušického poutního chrámu k obrazu Panny Marie Bolestné. Na začátku čtyřicátých let minulého století se ovšem ukázalo, že chorušická lipka pamatuje ještě dávnější minulost.

„Podle soupisu významných stromů z roku 1941 by měl strom být starý více než pět set let. O pravosti církevních záznamů se ostatně už tehdy pochybovalo,“ přiblížil starosta Chorušic Martin Bauer. 

Chorušickou lipku, která je v anketě označena číslem 11, je možné podpořit zasláním textové zprávy s textem DMS STROM11 na číslo 87 777. Cena jedné DMS je 30 Kč, z čehož na strom půjde 28,50 Kč. Druhou možností je sbírat hlasy na zpoplatněné archy, cena jednoho archu je 60 Kč a vejde se na něj dvacet podpisů. Hlasovací archy je možné objednat na webových stránkách www.stromroku.cz.

(jr)