Cenná pomoc lesůmDobrovolníci vysázeli na Mšensku tisíce jedliček

Kokořínsko – Většina lidí, kteří se rozhodli pomoci přírodě vysazením mladých jedliček, na Mšensko přijela z hlavního města. V lesích na Kokořínsku poroste sto tisíc nových stromů. Právě Kokořínsko se totiž stalo jedinou lokalitou v České republice, která je zapojena do celosvětového projektu Nadace Yves Rocher Sázejme pro planetu. V rámci projektu zaměřeného na podporu životního prostředí chce nadace do konce letošního roku po celém světě vysázet padesát milionů stromů.

Potvrdila to mluvčí české pobočky společnosti Yves Rocher Lucie Panchartková, která doprovázela desítky dobrovolníků do lesa na Mšensku. Sázeli tam společně jedličky. „V lese poblíž Brusné jsme se rozhodli vysázet bezmála tři tisíce stromků. Jsou tu jak lidé z naší české pobočky, tak nadšenci z řad veřejnosti,“ přiblížila Lucie Panchartková a dodala, že většina z dobrovolníků přitom dříve nikdy stromky nesázela. „Proto tu také máme zaměstnankyně Městských lesů ve Mšeně, které nám zajišťují odborný dohled,“ poznamenala mluvčí společnosti.

Většina lidí, kteří se rozhodli pomoci přírodě vysazením mladých jedliček, na Mšensko přijela z hlavního města. Byly mezi nimi i Zuzana Hovorková a Jitka Čtveráková, které sázely spolu. „Zapojily jsme se do soutěže na Facebooku a byly jsme vybrány na sázecí akci. Obě jsme na mateřské, takže na to máme čas,“ řekla Zuzana Hovorková.

Stromky sázel i mšenský starostaNěkolik desítek stromů v lese u Brusné vysadil i Martin Mach, starosta města Mšena, pod které osada Brusné s lesy kolem spadá. „To jsem si přece nemohl nechat ujít,“ řekl jasně starosta, který se právě hodně zaměřuje na životní prostředí. „Vzhledem k tomu, že naše lesy neblaze postihly větrné kalamity, museli jsme vytěžit více ploch, než jsme měli v plánu. Sazenice tak byly o to vítanější. Akce je navíc plně v souladu s enviromentální politikou města, v rámci níž se také snažíme přispět ke snížení globálního oteplování výsadbou nejen v lesích, ale
i na starých skládkách nebo alejovou výsadbou,“ doplnil mšenský starosta. O vysázení dalších desítek tisíc stromků, vedle těch, které už vysázeli dobrovolníci, se postarají lesní dělníci.

Jiří Říha, Mělnický deník