Žáci Základní školy Mšeno se v únoru věnovali nejrůznějším sportovním aktivitám

Ozdravný pobyt na horáchOzdravný pobyt na horách
Tak jako každý rok i letos část naší školy vyrazila na pětidenní ozdravný pobyt do Jizerských hor. Nemohli jsme se dočkat, až nastane 1. únor 2015, kdy budeme moci sbalit své lyže a snowboardy a nasednout do autobusu směr penzion Ruzyně u Tanvaldu. Během cesty jsme s nadšením sledovali, jak přibývá sníh. U penzionu nás kromě majitelů přivítalo i sluníčko a spousta čerstvě napadaného sněhu. Všichni jsme se těšili na to, jak se nám bude pěkně jezdit na sjezdovce.

Od pondělí do čtvrtka jsme každé dopoledne i odpoledne chodili na sjezdovku nad chatou, kde jsme jezdili na lyžích nebo na snowboardu. Výjimkou bylo úterní odpoledne, kdy část z nás vyrazila pěšky na jinou sjezdovku. Šli jsme totiž pozdravit olympijskou vítězku Evu Samkovou. Samozřejmě, že součástí setkání bylo společné foto. Nejvíce jsme se však těšili na to, že ve čtvrtek večer za námi přijde Eva Samková na naši diskotéku. Bohužel jsme se jí nedočkali, protože dostala chřipku. Poslední večer na chatě jsme tak prožili v duchu karnevalových masek a tance i bez ní. V pátek dopoledne jsme si ještě zajezdili na sněhu, suché i mokré oblečení zabalili do kufrů a po obědě se vydali na cestu domů.
Ozdravný pobyt na horách
Za krásný pobyt na horách děkujeme všem, kteří se o nás starali – personálu penzionu Ruzyně, ze školy to jsou paní učitelka Hana Nečasová a pan učitel Zdeněk Dvořák, dále pak zdravotnici paní Aleně Vašíčkové a instruktorům, kterými byli Petr Jizba, Václav Hummel, Pavel Nečas a Radka Nečasová.
Kačka Podpěrová



Ozdravný pobyt na horáchOzdravný pobyt na lyžích i snowboardu
V neděli 1. února jsme se za pěkného slunečného počasí vydali společně se 39 dětmi opět do Jizerských hor na lyžařský a snowboardový ozdravný pobyt. Letos jsme trochu bilancovali a zjistili jsme, že na hory s dětmi jezdíme již 15 let a podesáté do Českého Šumburku. Rádi se vracíme do útulného penzionu s názvem Ruzyně, ve kterém nás čeká velmi příjemné ubytování i kuchyně a hlavně pouhých 50 metrů vzdálená sjezdovka. Ta je vhodná pro úplné začátečníky, ale i pro pokročilé lyžaře a snowborďáky, délkou 520 m a převýšením se vyrovná 1,5 km vzdálenému skiareálu U Čápa.

Tady samozřejmě nenajdeme občerstvení, více vleků, sněhová děla aj., ale především dobře upravenou sjezdovku jen pro nás a ochotného pana vlekaře, který hned první den seznámí především nováčky s pravidly chování na sjezdovce a samotném vleku. Příjemná je i cena 160 Kč za celodenní lyžování. Jedinou nevýhodou je počasí. Pokud je zima bez sněhu jako v loňském roce, tak musíme denně dvakrát denně šlapat do vedlejšího skiareálu a zpět. Ale letos nám počasí opravdu přálo a my jsme s dětmi prožili opravdu krásných 5 dnů na sjezdovce, z toho 3 dny nám krásně svítilo sluníčko.
Ozdravný pobyt na horách
První den jsme lyžaře a snowboardisty rozdělili podle výkonnosti a hurá na svah. V letošním roce jsme mezi sebou měli 4 lyžaře a 2 snowboarďáky – začátečníky, dále skupinu mírně pokročilých a pokročilých lyžařů a snowboardistů. První 2 dny začátečníci pilně trénovali pod vedením zkušených instruktorů, aby již další dny s větší jistou a s méně pády sjížděli svah spolu s ostatními, avšak stále ještě pod bedlivým dozorem instruktorů. 
Ozdravný pobyt na horách
Na lyžích i prknech jsme pilně trénovali každý den, pouze úterní odpoledne větší část navštívila skiareál Rejdice, kde právě probíhal výcvikový kemp snowboardistů. Mezi nimi byla i olympijská vítězka Eva Samková, se kterou měli možnost se naši žáci seznámit, popovídat si a dokonce se několikrát i vyfotit. Ve čtvrtek odpoledne si všichni zazávodili ve slalomu a zjistili, co se za 4 dny na svahu naučili.
Ozdravný pobyt na horách
Večery jsme trávili společně při různých hrách a soutěžích. Zařadili jsme např. parodie na televizní reklamy. Velmi povedené výkony děti předvedly při pantomimickém ztvárnění pohádek. Děti se také formou přednášky seznámily s lyžařským desaterem – pravidly, jak se chovat na sjezdovce, a dozvěděly se, jakým způsobem pečovat o zimní vybavení, jak se mažou lyže a snowboardy.
Ozdravný pobyt na horách
Za pěkné výkony na lyžích i na snowboardech ve slalomu  byli v poslední karnevalový večer ti nejlepší oceněni diplomem, sladkou odměnou a medailí. Na začátku karnevalové diskotéky jsme se rozloučili se šesti deváťáky, kteří již příští rok s námi na hory nepojedou. Dále jsme vyhodnotili nejlépe a nejhůře uklizené pokoje v bodování čistoty. Po prodloužené večerce a odmaskování všichni příjemně unaveni uléhali s pocitem zajímavě prožitého týdne.
Ozdravný pobyt na horách

V pátek jsme prožili nejkrásnější sluneční dopoledne na sjezdovce, abychom si ještě několikrát sjeli svah a zopakovali si všechny naučené lyžařské dovednosti. Mnohým se nechtělo ani na oběd. Po nádherném lyžování jsme se pustili do balení kufrů a úklidu pokojů. Po vydatném obědě jsme se rozloučili nejen s pracovníky penzionu, ale i se zasněženou sjezdovkou, na kterou se již těšíme opět příští rok!
Mgr. Hana Nečasová, foto Radka Nečasová




Vybíjená pro 4. a 5. ročníkVybíjená pro 4. a 5. ročník
Smíšené družstvo složené z žáků pátých tříd výborně reprezentovalo naši školu v základním kole ve vybíjené PREVENTAN CUP 2015 na Mělníku. Při účasti pěti družstev obsadili naši konečné 2. místo a jen těsně podlehli favoritům turnaje ze ZŠ Matiegky, s kterými prohráli pouze o jednoho vybitého hráče. V průběhu turnaje porazili silné družstvo z Byšic, dále Mělník Pšovku a Dolní Beřkovice. Poděkování patří všem hráčům za bojovný a kolektivní výkon.
Vybíjená pro 4. a 5. ročník

Soupiska: A. Janoušek, J. Heidler, F. Vít, L. Horník, A. Hanuš, L. Vettlý, J. Zabilanský, A. Machová, R. Zelenková, N. Tichá, E. Bláhová, K. Dvorščíková

Výsledky:  1. ZŠ Jindřicha Matiegky Mělník, 2. ZŠ Mšeno, 3. ZŠ a MŠ Byšice, 4. ZŠ Pšovka Mělník, 5. ZŠ Dolní Beřkovice.