Máme rádi Irsko - We like IrelandZdařilý projektový den We like Ireland

Na Základní škole ve Mšeně pomáhá s výukou anglického jazyka rodilá mluvčí Laura O’Callaghan, která k nám přijela z Irska. Jelikož se o této zemi chtěli učitelé i žáci dozvědět více, uspořádali u příležitosti dne svatého Patrika projekt „We like Ireland – Máme rádi Irsko“. Projekt probíhal od konce února, kdy se žáci ve svých jazykových skupinách začali seznamovat s vybranými tématy týkajícími se Irska (geografie, historie, písně a tance, legendy).

Ve čtvrtek 19. března 2015 projekt vyvrcholil uspořádáním projektového dne. První dvě vyučovací hodiny žáci pilovali svá připravená vystoupení. Při přípravách intenzivně pomáhali s výslovností rodilí mluvčí Laura O’Callaghan a Kevin Huban.
Máme rádi Irsko - We like Ireland
Po velké přestávce děti zaplnily sál školy. Jednotlivé skupiny zde prezentovaly svá nacvičená vystoupení. Žáci nejprve mluvili anglicky, poté pro jazykově méně zdatné své věty překládali do češtiny. Projekt byl pro všechny velice přínosný. Zdokonalili jsme se ve výslovnosti, prohloubili slovní zásobu a také jsme se dozvěděli nové, velice zajímavé, informace.
Máme rádi Irsko - We like Ireland
Program projektového dne: 6. třída – zeměpis Irska, zajímavá zeměpisná fakta; 2. třída – základní fakta o Irsku; 7. třída – irské tradice a legendy, Legendy o svatém Patrikovi; 3. třída – irské rýmy; 4. třída – irská píseň Tipperrary; Laura O’Callaghan a Kevin Huban – představení původního irského jazyka; 8. třída – historie Irska; 5. třída - zeměpis Irska ve zkratce; 9. třída – slavné irské osobnosti, irská kuchyně a jiné zajímavosti; kroužek vaření paní učitelky Kaulerové: irská kuchyně v praxi; irské tance; předvedení přípravy irské kávy.

Máme rádi Irsko - We like IrelandOtázky pro Lauru
Již od začátku ledna působí na základní škole ve Mšeně jako učitelka angličtiny 33letá Laura O’Callaghan, která pochází z Irské republiky. Co vás přivedlo právě do Mšena? „Hledala jsem práci v Irsku jako učitelka angličtiny a dozvěděla jsem se o možnosti učit v českém Mšeně. Moje česká mise začala 7. ledna, budu zde působit do konce června. Dojmy? Jen ty nejlepší. Ve Mšeně se mi velmi líbí, lidé jsou hodně přátelští. Se svými žáky vycházím dobře. Menší děti mají o angličtinu větší zájem než ty starší, chtějí se do jazyka více ponořit. Podobné je to i s mými kolegy učiteli. Jsme vzájemně v pohodě, škoda, že nemluvím více česky. Nemohu si tak více popovídat s těmi, kteří neovládají angličtinu. Zatím jsem zvládla nejjednodušší české větičky: Jak se máš? Jsem Laura, jsem Irka.“

Karel Horňák