Bezpečnost parkoviště na Vrátenské hoře se rozhodlo sdružení obcí řešit ve chvíli, kdy tam začalo docházet k vykrádání automobilů. Návštěvníci rozhledny se snad už brzy nebudou muset strachovat, že jejich zaparkovaná auta navštíví zloději. Sdružení obcí Kokořínska (SOK), které má rozhlednu nad Libovicemi ve správě, totiž ve spolupráci s mšenskými policisty plánuje pořízení kamery dohlížející na parkoviště.

Podle předsedkyně Sdružení obcí Kokořínska Hany Rašákové vzešel záměr sledovat parkoviště a část cesty vedoucí na vrchol hory z jednání valné hromady sdružení na sklonku loňského roku. „Bezpečnost parkoviště jsme se rozhodli řešit ve chvíli, kdy tam začalo docházet 
k vykrádání aut. Lidé, kteří míří právě na rozhlednu na Vrátenské hoře, tam začali mít strach parkovat. Chtěli bychom se vyhnout tomu, aby byla kvůli obavě z parkování omezena návštěvnost rozhledny,“ uvedla Hana Rašáková, která je zároveň starostkou Mělnického Vtelna.

Podle vedoucího mšenského policejního oddělení Roberta Šlégla je parkoviště na Vrátenské hoře rizikové zejména kvůli tomu, že je vzdálené od zástavby a mimo dohled. „Proto bychom uvítali, kdyby plochu parkoviště sledovala dohledová kamera se záznamem. Požadovanou část záznamu by pak bylo možné v případě potřeby stáhnout a prověřit,“ přiblížil šéf mšenské policie a dodal, že do budoucna by bylo vhodné kamerové body umístit i na další exponovaná místa v rajonu mšenských policistů. Samozřejmě po dohodě s obcemi.

Předsedkyně Sdružení obcí Kokořínska uvedla, že by bylo ideální, pokud by se zařízení podařilo u parkoviště instalovat do zahájení letošní turistické sezony. O jaké zařízení přesně půjde, je podle Hany Rašákové ještě záležitostí dalšího jednání. „Bavili jsme se jak o dohledové kameře, tak o fotopasti. Uvidíme, jakou cestou nakonec půjdeme. Brzy bychom se měli s policisty sejít na dalším jednání.“

O pořízení kamer v minulém volebním období jednali i mšenští zastupitelé. Kvůli mnoha pokračujícím investičním akcím ovšem město záměr zřídit kamery odložilo. Podle starosty Mšena Martina Macha se ale s dohledem v několika lokalitách do budoucna stále počítá.

Jiří Říha, Mělnický deník