Rok 2014 vyhlásilo Ministerstvo kultury ČR a další státní instituce a orgány jako Rok české hudby. Tuto kulturní strategii převzaly i mezinárodní kulturní instituce, například UNESCO, ale i další. Důvodem k takovému kroku, jenž adoruje českou hudbu nad mnohé jiné světové kulturní a umělecké iniciativy, je čtyřka na konci životních dat celosvětově uznávaných českých hudebních skladatelů: Bedřich Smetana (1824-1884), Antonín Dvořák (1841-1904), Leoš Janáček (1854-1928), Josef Suk (1874-1935), abych jmenoval alespoň ty nejproslulejší. Celkový počet reprezentantů české hudby, jež splňují podmínku čtyřky v životním datu, překračuje stovku.

Aby Rok české hudby proběhl důstojně, byla jmenována komise, jež akci zajišťuje a garantuje, viz http://www.rokceskehudby.cz/. Záštitu nad projektem převzaly osobnosti světového hudebního umění, například šéfdirigent České filharmonie Jiří Bělohlávek, šéfdirigent Berlínské filharmonie Simon Rattle, pěvkyně Magdaléna Kožená a další.

Koncem roku 2013 vyzvalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy dopisem Základní umělecké školy, aby se do projektu Rok české hudby 2014 zapojily a ve své výukové a koncertní činností projekt zvýraznily.

Naše ZUŠ Mšeno výzvu přijala a do projektu se zapojí několika koncertními akcemi, především v oblasti hudby umělecké, vážné; zkrátka nepřijde ani populární hudba. Pro obě oblasti připravujeme překvapení v podobě vzácných hostů. Pro vážnou hudbu sólistu opery Národního divadla v Praze Františka Zahradníčka, který společně se studenty a studentkami ZUŠ Mšeno zazpívá slavné operní árie Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka; pro populární hudbu pak sólistku pražských muzikálových scén Ivanu Brožovou, jež společně s našimi zpěvačkami zazpívá písně z českých muzikálů. 

Vyvrcholením našich snah bude účast na koncertu v rámci Mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro 2014, jež se koná v neděli 18. května ve Valdštejnské zahradě Senátu ČR. Koncert nese název Vojenská hudba v české kulturní historii a přednese jej Hudba Hradní stráže a Policie ČR, s níž ZUŠ Mšeno podepsala smlouvu o umělecké spolupráci. Naše škola na tomto koncertu participuje. Na koncert vypravíme autobus. Všem zájemcům o českou hudbu přeji krásný a radostný rok 2014.

PhDr. Josef Šebesta, Ph.D.

(01/14)