Tenhle moučník neděláme příliš často – je pracný, že když nemáte předpřipraveno (tzn. vyloupáno) skoro půl kila ořechů, tak to zabere čas. Je z pěti vrstev – ale výsledek je natolik famozní, že sem tam se vyplatí ho upéct. A kdy jindy než o vánocích? Navíc každý kousek je tak sytý, že ho určitě nesníte na posezení ani když přijde větší návštěva, i po týdnu v chladu mu nic není, naopak, proleží se a je ještě lepší, než v den upečení. Ořechový, mírně alkoholový a tak trošku vánočně laděný, takový je Opilý Isidor.

Ingredience
15 dkg másla, 15 dkg cukru, 15 dkg pomletých vl. ořechů, 1/2 prášku do pečiva,9 dkg hrubé mouky, 4 vejce, 1 lžíce holandského kakaa.

Ořechová náplň
200 g mletých vlašských oříšků, 80 g mletého cukru, I balíček vanilkového cukru, 2 dl rumu a dobře smícháme.

Máslový krém
4 – 6 žloutků, 3 lžíce kakaa, 100g mletého cukru šleháme nad párou do zhoustnutí, necháme dobře vychladit a vmícháme do 200 g utřeného másla.

Čokopoleva
100 gramů polevy (nejlépe se mi osvědčila poleva už hotová). Máslo, cukr a žloutky utřeme do pěny, přidáme kakao, ořechy, hrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec zlehka vmícháme tuhý snih ze 4 bílků. Těsto vlijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech nebo pečící papír. Pečeme ve vyhřáté troubě asi na 170 – 180 °. Suroviny na 1. náplň smícháme dohromady a opatrně naneseme na džem. Na 2. náplň celá vejce, kakao a cukr promícháme, vložíme do horké vodní lázně a pomalu prošleháváme metličkou, až se hmota prohřeje. Teplotu nejlépe zkusíme prstem – až začíná být horké a pálit – stáhneme z ohně. Prošleháváme a chladíme. Vychlazené přidáváme po troškách do vymíchaného změklého másla. Vzniklý krém pak natřeme na ořechovou vrstvu. Dáme vychladit a nakonec polejeme čokoládovou polevou (vše rozpustíme ve vodní lázni). Po ztuhnutí rozkrájíme plát na kostičky horkým nožem. (Do hrnku s horkou vodou si dáme nahřát několik nožů, uřízneme jeden pruh, vrátíme nůž do vody, vezmeme jiný atd.).