PartnPetr Malásek se svým žákemerství ZUŠ Mšeno a Talentu La Sophia

Na konci září se na vedení školy obrátilo Občanské sdružení Talent la Sophia – Nadace Yvetty Blanarovičové s prosbou, zda by bylo možné využít pro jedno z talentovaných dětí prostor školy s koncertním křídlem jako základ přípravy na soutěžní galavečer v Praze. Talent La Sophia si klade za cíl rozvoj hudebního talentu a nadání dětí z dětských domovů a ze sociálně znevýhodněných rodin z celé České a Slovenské republiky. Což v praxi znamená vzbudit zájem dětí o hudební vzdělání na základních uměleckých školách. Hudební vzdělávání v naší Základní umělecké škole se posouvá ještě dál a dál i díky novému školnímu vzdělávacímu programu.

VedPozorní posluchačioucí sekretariátu Vlaďka Wienerová a koordinátorka  projektu Kateřina Dáňová byly celý týden s dětmi – finalisty na soustředěném pobytu v hotelu Kokořín a i díky jejich přístupu naše škola ožila hudbou i zpěvem i v dopoledních hodinách. K jednomu klavíristovi postupně přibyli zpěváci a houslistka – John Gábor, Radim Ištok, Nela Škarková a Salome Bláhová. Spokojenost všech byla prodloužena na čtyři neopakovatelné dny, plné tvůrčí atmosféry. Započatá spolupráce byla i pro nás velmi přínosná. Koncertní křídlo zapůjčené škole PhDr. Josefem Šebestou, PhD. bylo naladěno a připraveno samotným ředitelem Janem Triebeneklem z Ladičské školy Jana Deyla v Praze.

Ve čtvrtek 22. 9. s nadaným finalistou Johnem Gáborem zavítal do školy vzácný host klavírní virtuos Petr Malásek, který svou bravurní hrou a cennými radami připravoval chlapce na sobotní soutěž.V koncertním sále se po letech opět setkali Petr Malásek a náš pan učitel PhDr. Josef Šebesta, PhD., kteří  spolu realizovali několik skladeb pro Český rozhlas.

Vystoupení mladé houslistkyV pátek 23. 9. v 10:00 hodin proběhlo vystoupení dětí z Talentu La Sophia před žáky a studenty hudebního oboru naší ZUŠky. Pro inspiraci a možnost vzájemně porovnat své dovednosti bylo toto „muzicírování“ velmi přínosné.

V sobotu 24. 9. v 19:00 hodin v Hotelu Ambassador  na Václavském náměstí proběhla soutěž 17 dětí z Talentu La Sophia („Štědrý den“ pro nejúspěšnější). Celý večer moderovala osobně zakladatelka nadace Yvetta Blanarovičová. Patronem akce byl pražský primátor MUDr. Bohuslav Svoboda. Členové poroty – představitelé české a slovenské kultury – Petr Chromčák, Vratislav Kříž, Oskar Rózsa, Zdeněk Troška, Eugen Vizváry, Jiří Žigmund – měli velmi těžkou úlohu ve dvou kategoriích zvolit „vítěze vítězů“.

Zakladatelka nadace Yvetta Blanarovičová v závěru večera osobně poděkovala všem partnerům za spolupráci – včetně i naší ZUŠ Mšeno.