Jan Novák: Aljaška
Po dvou prózách, které se týkají nedávné české minulosti (kniha o bratrech Mašínech Zatím dobrý z r. 2003 a rodinném příběhu Děda z r. 2007) vydal spisovatel Jan Novák (1953) novou prózu pod názvem Aljaška.

Vrací se v ní ke svým českým kořenům, které má v Kolíně (kde prožil dětství) a v Chicagu, kam jeho rodiče po r. 1969 emigrovali. Tam prožil své dospívání a tam i začal psát, a to česky i anglicky. Jeho jméno bylo známé již před r. 1989, kdy vydal u Škvoreckých v r.1985 rodinný román Miliónový jeep. Dnes se věnuje psaní próz, scénářů, reportáží, točí dokumentární filmy, střídá oba jazyky a obě kultury.

V Aljašce nabízí autor „příběhu o příběhu“ – přemýšlí o scénáři, který chtěl napsat na základě noticky v chicagských novinách, a promýšlené postavy mu ožívají pod rukama. Výsledkem je překvapivě napínavá, zvláštně působivá story uťáplého, nešťastně zamilovaného „Nemanice“, řidiče jedné chicagské pekárny, který po vyhazovu propadne vražednému šílenství a rozhodne se pomstít svému bývalému šéfovi. Tato dějová linie se mísí s osobními vzpomínkami samotného Jana Nováka – a stylizovaná fikce se mísí se stylizovanou realitou natolik, že nelze rozeznat, kde končí jedno a začíná druhé… Jak je u Novákových děl zvykem, i Aljaška se čte jedním dechem – a čtenář má nutkavou potřebu se k ní vracet i po přečtení.

Knihu doprovázejí působivé fotografie chicagského fotografa Adama Nováka, autorova syna, a vytvářejí tak vlastní, specifický mikropříběh, který se zajímavě kříží s Novákovou prózou.

Příběh má znaky rozpracovaného scénáře: základní příběh je daný, spisovatel je rozkresluje postavy a dovymýšlí některé scény a situace. Nemanicův portrét je uvěřitelný a je popsán poutavě, ale daleko lepší jsou pasáže, kde se autor může spolehnout na vlastní zážitky. Novák je mistr v líčení osudů českých emigrantů, používá hovorovou řeč, češtinu protkanou zpotvořenými anglickými výrazy, které pro zvýšení komického efektu přepisuje foneticky.
Aljaška dokazuje, že Novák píše nejlépe o lidech, které zná, a událostech, které prožil nebo jich byl svědkem.

Martina Hanzlová