Mšeno, Masarykova uliceVážení občané Mšena, vážení zastupitelé,
jak jste si již v minulém čísle všimli, rozpoutali jsme otevřeným dopisem zastupitelům debatu o Městské památkové zóně (MPZ). Mnoho lidí se již k naší petici vyjádřilo. Samozřejmě hlavně těch, kterých se to osobně týká. Tedy těch, kteří mají ve svém vlastnictví nemovitost, se kterou nemohou nakládat podle své vůle, uvážení a daných finančních prostředků. Bohužel jsou donucováni oddělením mělnické památkové péče k mnohdy až absurdním opravám a rekonstrukcím. Nejedná se o faktickou a konstruktivní debatu mezi památkáří a vlastníky nemovitostí, ale o naprostou diktaturu. Pan starosta byl písemně požádán o to, aby toto téma bylo jedním z bodů programu na příštím zastupitelstvu. Myslíme si, že nás podepsaných již není málo, a že zastupitelstvo, které jsme si zvolili, by se o tento problém mělo začít aktivně zajímat.

Ještě musíme reagovat na odpověď 3 zastupitelů z minulého vydání. Otevřený dopis jsme v měsíci srpnu poslali e-mailem všem zastupitelům. Bohužel odpovědi přišly pouze dvě. A to ještě jedna podepsaná tak, že se jedná o názor občana, nikoliv zastupitele. Jelikož většina zastupitelů nemá svoje úřední hodiny, nevíme jakou jinou formou vést s nima diskuzi než oficiálním e-mailem uvedeným na stránkách města a otevřeným dopisem. A samozřejmě na zastupitelstvu, které však ještě neproběhlo. Přejí-li si zastupitelé býti oslovováni v restauraci, na koupališti, když nakupují v železářství, prosíme aby to uvedli na internetových stránkách, jinak budeme i nadále ctít jejich soukromí a diskutovat v tomu určených časech.

V roce 2003 jsme žádnou nemovitost nerekonstruovali, tudíž jsme neměli negativní zkušenosti s oddělením památkové péče. O tom, jak bude komunikace vypadat v roce 2011, asi neměli ponětí ani mnozí zastupitelé v roce 2003, kdy přistoupení do MPZ schvalovali, a dnes jsou pod peticí podepsaní.

Dalším bodem k veřejné diskuzi jsou mezi lidmi tolik probírané dotace. Souvisí vůbec MPZ s dotací na revitalizaci centra Mšena, jak mezi lidmi koluje? Nejde o dotaci z ROPu? Kolik je skutečná dotace získaná díky MPZ? Není náhodou výše pokut a zvýšených stavebních nákladů ze strany občanů několikanásobně vyšší? Město tedy nějaké peníze dostane, ale občan na to doplácí sám... Děkujeme všem, kteří se do debaty věcně zapojují či zapojí.

MVDr. Miroslav Hrdlička, Jitka Měšťanová, petiční výbor za zrušení městské památkové zóny Mšeno