Mšenské lázně - dějiště festivaluMšenské lázně se stanou dějištěm premiérového ročníku Folklórního festivalu

V sobotu 20. srpna letošního roku se v areálu koupaliště ve Mšeně uskuteční první ročník Folklórního festivalu. Záštitu nad festivalem převzal středočeský hejtman MUDr. David Rath, a středočeský radní PaedDr. Milan Němec. Festival začíná ve 14 hodin a účastní se jej pět folklórních souborů. Organizátorem akce je Základní umělecká škola Mšeno s finanční podporou města Mšena a Středočeského kraje. Organizátoři Folklórního festivalu mají snahu přispět k vytvoření atmosféry porozumění a rozproudění společenského života, ale také k utváření regionálního patriotismu s pomocí kulturních tradic a hodnot.

Turistické tradice regionu jsou již dostatečně známé. Ty je však nutné chápat ve spojení s tradicemi kulturními a společenskými, k nimž se řadí znovu založený Okrašlovací spolek pro Mšeno a okolí, 100 let Obce baráčníků ve Mšeně (27. srpna proběhne oslava tohoto výročí) a spolková činnost Sokola. To vše dohromady vytváří vhodné prostředí pro vznik tradice Folklórního festivalu ve Mšeně. Součástí festivalu bude degustace vín mělnických vinařů a prezentace kořenících produktů firmy Benkor Mělnická Vrutice.

Mělničanka, MělníkMělničanka, Mělník
Tento dechový orchestr působí od roku 1946. Byl založen panem Vladimírem Adamským, který byl hudebním skladatelem a hudebním redaktorem Českého rozhlasu. Od vzniku orchestru se vystřídalo ve vedení několik kapelníků, mezi které patřil Jan Bodamský a František Šťastný st. Ten předal taktovku orchestru v roce 2000 svému synovi Františku Šťastnému ml., který vede dechový orchestr v současné době. Mělničanka účinkovala na různých tuzemských koncertech, festivalech a také mimo území ČR například několik hostování v Německu. Orchestr má v repertoáru skladby různých hudebních skladatelů jako například Ladislava Kubeše, Jana Slabáka, Antonína Pechy, Stanislava Tatara a dalších známých skladatelů dechové hudby.

Jarošáček, MělníkJarošáček, Mělník
Dětský folklorní soubor „Jarošáček“ byl založen v roce 1994 při tanečním oboru Základní umělecké školy v Mělníku. Soubor má svoji lidovou muziku, kterou tvoří učitelé, žáci a příznivci školy. Cílem souboru je seznámit děti s kořeny naší kultury a přiblížit lidové umění současnému divákovi. Soubor za dobu své existence reprezentoval školu a město Mělník na mnoha významných tuzemských i zahraničních festivalech. Na přehlídkách a soutěžích tanečních oborů Základních uměleckých škol a dětských folklorních souborů pravidelně obsazoval nejpřednější místa. Soubor pořádá i své vlastní koncerty a příležitostně také s českými a zahraničními soubory. Úzce spolupracuje se souborem „Jarošovci“, kde mnozí členové Jarošáčku našli uplatnění v dospělosti. Soubory společně vydaly CD nahrávku „K Mělníku je cesta dlouhá“.

Harmonikové duo, PlzeňHarmonikové duo, Plzeň
„Orig. HARMONIKA DUO Renata & Josef Pospíšilovi“účinkuje společně nejen na pódiích, v rozhlasových i televizních pořadech, ale také v životě jako manželský pár. Znají je diváci a posluchači z celého světa.  Od roku 2006 si je můžete vychutnat v pravidelném sobotním cyklu pořadů ČT „Za vesnickými muzikanty“. V bohatém koncertním repertoáru nabízí světové evergreeny, operetní i muzikálové melodie, samozřejmě známé oblíbené melodie a písničky z repertoáru dechových i folklorních kapel, které vždycky a všude báječně zvednou náladu.
Josef Pospíšil se proslavil jakodlouholetý populární rozhlasový a televizní moderátor. Založil a léta vede malou netradiční dechovku „Šťáhlavská šestka“. Zasloužil se o popularitu lidové a dechové hudby. Je autorem knih o „vesnických muzikantech“, ve kterých zachytil to nejlepší z historie a doplnil unikátními archivními fotografiemi i osobními postřehy.
Renáta Pospíšilová absolvovala konzervatoř v Praze a vysokou školu v oboru akordeon. S neuvěřitelnou grácií ovládá také typický diatonický nástroj, velice oblíbený a lidově zvaný „heligónka“. Je vítězkou mnoha mezinárodních soutěží a laureátkou festivalů.

Malý lidový soubor, PlzeňMLS, Plzeň
Malý lidový soubor (MLS) tvoří skupina deseti muzikantů a zpěváků, která vznikla v roce 2009 kolem dlouholetého folklórního matadora, upravovatele lidových písní a tanců Miroslava Šimandla, známého svým působením nejen na pódiích, ale i na vlnách Českého rozhlasu Plzeň. Soubor tvoří převážně mladí lidé, studenti a absolventi plzeňské Konzervatoře, kteří svůj folklorní „křest“ prožili v dětských souborech a pro které je toto počínání záležitostí více než chtěnou. Zkrátka a dobře, mají to rádi. Plzeňský MLS vychází z muzikantského a pěveckého odkazu štrajchových a dudáckých muzik západních Čech – hlavně Plzeňska, Žinkovska a Chodska s drobnými návštěvami do jižních Čech. Pestré nástrojové obsazení, které tvoří troje housle, dva klarinety, kontrabas, dudy a niněra, umožňuje společně se zpěváky vytvoření pestrého krojovaného programu lidových písní a instrumentálních skladeb, doplněného průvodním slovem.

Mělnická cimbálovka, MělníkMělnická cimbálovka, Mělník
Soubor vznikl před třemi lety na popud Břetislava Moce. Hraje ve složení Jindřiška Kubecová – housle, Patricia Malcová – viola, Břetislav Moc – kontrabas, Josef Kölbl – cimbál. Dnes má bohatý repertoár. Zabývá se českým, moravským i slovenským folklórem. Cimbálová muzika vystupuje při různých příležitostech. Je pravidelným hostem v mělnickém Regionálním muzeu, každoročně potěší posluchače v Domě seniorů v Mělníku. Zúčastňuje se různých slavností i soukromých oslav.

Dvoustranu připravili
PhDr. Josef Šebesta, Ph.D., vedoucí hudebního oboru ZUŠ Mšeno, a Karel Horňák


Program festivalu

  • 14:00 MĚLNIČANKA – umělecký vedoucí František Šťastný
  • 15:00 JAROŠÁČEK, dětský folklórní soubor – umělecká vedoucí Šárka Kuželová
  • 16:00 HARMONIKOVÝ SOUBOR – umělecký vedoucí Josef Pospíšil
  • 17:00 PLZEŇSKÝ MALÝ LIDOVÝ SOUBOR – umělecký vedoucí Ing. Miroslav Šimandl
  • 18:00 MĚLNICKÁ CIMBÁLOVKA – umělecká vedoucí Jindřiška Kubecová

Folklórní festival Mšeno končí ve 20 hodin, vstupné je 30 Kč.