Bílá sobota patřila ve Mšeně tradiční veteránské akci Vymetání výfuků

Zamilovali si staré stroje. Motocykly skládají doslova od šroubečků. Shánějí po burzách náhradní díly a mnohdy si musejí některé sami vyrobit.
O to více se pak členové mšenského Jawa – moto – ČZ veteran clubu těší na první vyjížďky, kdy s přáteli jedné stopy vyrazí do malebného okolí Mšena a na Kokořínsko.
Letos poprvé své plechové miláčky společně provětrali právě na Bílou sobotu. A nepřijelo jich zrovna málo.
Mezi pětačtyřiceti veteránisty byli jak členové mšenského klubu, tak například i nadšenci z Litoměřic, Kostelce nad Labem, Mladé Boleslavi, Prahy nebo z Kladna.
Na trasu dlouhou bezmála sto kilometrů vystartovali hodinu po poledni. A cílem bylo Moto – Velo muzeum v Přerově nad Labem.
„Cestu jsme vybírali tak, aby byla příjemná i pro malé motocykly, takže s co nejméně kopci a mimo velký provoz,“ řekl Zdeněk Šimáně, který měl společně s Hanušem Friedlem první klubovou vyjížďku na starosti.
Vyjížďku na Nymbursko nosil v hlavě už přes rok. „Vloni jsem v Přerově navštívil skanzen a opravdu pěkné muzeum. Proto jsme se dohodli, na motorkách vše projeli a určili nejvhodnější trasu,“ dodal Zdeněk Šimáně.
Dlouhá kolona téměř padesátky veteránů ze Mšena pokračovala přes Zamachy, Benátky nad Jizerou, Lysou nad Labem až do cílové vesnice a stejnou trasou zpět.
A všichni veteránisté byli nadšení. Rád se s přáteli svezl i Pavel Francírek z Mladé Boleslavi, který je častým účastníkem akcí mšenského veteran klubu. „Je to úžasný zážitek. Trasa vyjížďky byla opravdu moc pěkná už jen tím, že se jede při každé vyjížďce jinam. Nejsem soutěživý typ, proto mi vyhovovalo i to, že nebyla součástí žádná soutěžní vložka,“ pochvaloval mladoboleslavský nadšenec. V sobotu osedlal Jawu Pérák z osmačtyřicátého roku.

Jiří Říha
Vymetání výfukůVymetání výfukůVymetání výfuků