Hilary Mantelová: Wolf Hall
Zajímavý titul, který je ve fondu Městské knihovny, je kniha anglické spisovatelky Hilary Mantelové s názvem Wolf Hall, za kterou získala v roce 2009 prestižní Bookerovu cenu.

Děj románu je situovaný do Anglie 20. let 16. století, tedy do období vlády Jindřicha VIII.  Král, který potřebuje mužského potomka, se hodlá po dvacetiletém manželství rozvést s Kateřinou Aragonskou, což naráží na prudký odpor papeže i parlamentu. Hlavní postavou knihy však není král Jindřich, ale Thomas Cromwell, původem chuďas z kovárny, který má za sebou smutné dětství s krutým otcem. Přesto se dokáže vypracovat až na pobočníka kardinála a později na králova sekretáře.

„Ráno zamkni Cromwella do podzemní kobky,“ říká jedna postava románu, „a když za ním večer přijdeš, bude sedět na sametovém polštáři, krmit se slavičími jazýčky a žalářníci mu budou dlužit.“ To je v podstatě zkrácená charakteristika hlavní postavy. Bezskrupulózní, ale i šarmantní politický génius, rváč, zdatný obchodník, který si vytrvale razí cestu ke dvoru (a k moci). Zároveň ale není postavou negativní, je to člověk, který si své postavení vydobyl cílevědomostí.

Kniha má nemalý rozsah (527 stránek) a kritici ho hodnotí jako mnohovrstevný román s barvitě vylíčenými postavami, který zachycuje v celé své šíři jedno historické období. Ale zároveň je pro českého čtenáře historickým románem poněkud neobvyklým – jedná se o formu a postup vyprávění. Autorka se se svým hrdinou přemisťuje na časové ose a ne všechny časové úseky jsou v textu zřetelně vyznačeny. Zároveň však přidala na začátek knihy třístránkový soupis postav a rodokmen Tudorovců – velmi chvályhodný krok, protože čtenář by se bez této pomůcky mohl v románu ztratit. Román se barvitě vykreslenými postavami jen hemží, velmi dobře je kromě Cromwella a Jindřicha VIII. popsán vztah mezi sestrami Annou (příští Jindřichovou ženou) a Marií (Jindřichovou milenkou) Boleynovými.

A název Wolf Hall? V knize je o něm několikrát zmínka a teprve na samém konci se dozvíme, že je to místo, kde pobývá rodina Seymourů, z níž pocházela pozdější manželka Jindřicha VIII. Autorka v současnosti pracuje na druhém dílu, ve kterém se životní dráha Thomase Cromwella uzavře.