Již delší dobu jsem do Mšenských novin nic nenapsala. Až nyní. Je to vždycky, jako když dostanu žihadlo a musím napsat. V sobotu 19. března totiž nově založený nebo spíše obnovený Okrašlovací spolek pro Mšeno a okolí pořádal akci nazvanou Vítání jara. Den předtím celý propršel, tak jsem měla obavy, jak to bude. Byla naplánována procházka Debří na Vyhlídky a potom ještě program v sokolovně.

V sobotu se vyčasilo, už od rána svítilo sluníčko a vydrželo celý den. Ve 13 hodin se nás u kostela sešlo asi dvacet a pět psů. Procházka byla opravdu velice pěkná. Zúčastnil se ji i pan Záruba, mělnický fotograf, který nám potom v sokolovně promítal své diapozitivy z Kokořínska. Měl u toho namluvený výklad a velmi hezkou podbarvující hudbu. Opravdu to stálo za to! Na promítání se počet návštěvníků navýšil na 33 lidí. Nakonec bylo připraveno i pohoštění – káva. Čaj, výborné domácí dobroty a nechyběl ani mšenský chleba s domácím sádlem a cibulí.

Občas od někoho slyším, že se ve Mšeně nic neděje, doslova, že tam chcípl pes. Přitom to není vůbec pravda. Myslím, že akcí je ve Mšeně dost. Stačí se trochu překonat a jít. Nechci tím Mšeňáky urazit, patřím také mezi ně. Ale zdá se mi, že nějak zpohodlněli. Je to opravdu škoda. Vždyť členové spolku věnují spoustu svého volného času, aby něco vylepšili a obnovili zapomenuté. A to je jen začátek. Udělejte jim příště radost a přijďte! Dělají to pro vás. Uvidíte, že se vám mezi nimi bude líbit.

Marie Říhová