Expediční kameraOsm dokumentárních filmů v sobotu zhlédli návštěvníci mšenské sokolovny. Špičkové snímky, při kterých mnohdy tuhla krev v žilách, Sokolové promítli v rámci filmového festivalu Expediční kamera. Ten letos poprvé vedle více než stovky měst zavítal také do Mšena. Podle hospodáře TJ Sokol Mšeno Martina Macha je k uspořádání festivalu přivedl loňský plakát. „Expediční kamery jsme si všimli vloni, když u nás nechali mladoboleslavští lezci plakát festivalu,“ řekl Mach a dodal, že se tedy letos u pořadatelů festivalu také zaregistrovali.

A udělali dobře. Na plátně bývalého sokolského kina tak desítky nadšených diváků měly možnost shlédnout také několik nejlépe hodnocených snímků z Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu v Teplicích nad Metují.
Expediční kamera
Mezi diváky nejvíce bodoval film s názvem Sám ve stěně, v němž jeden z nejlepších amerických horolezců, třiadvacetiletý Alex Honnold, zdolával obří skalní masivy bez jakéhokoli jištění. Stal se prvním člověkem, který v sólo výstupu pokořil šesti set metrovou stěnu Half Dome v Yosemitském národním parku.

Obdiv si zasloužil i film o českých vodácích, kteří se vydali na divokou vodu kanadských řek – Jako staří Argonauti nebo dokument Poslední lovci, který zachycuje život domorodých lovců obrovských vorvaňů.

Doslova nabitý byl i doprovodný program Expediční kamery. Ještě před zahájením festivalu mšenští i přespolní sportovci porovnali síly při lezeckých závodech na stěně sokolovny. Až neskutečný výkon v kategorii dětí i dospělých předvedl teprve osmiletý Patrik Bloudek, který po stěně šplhal s obratností komixového hrdiny Spidermana. Mezi většími dětmi tak vybojoval první příčku. Následovali ho mladí borci Jacob Najman a Štěpán Dittrt.

Patrik exceloval i mezi dospělými. Cestu po stěně s převisem zdolal za osmadvacet vteřin a stal se tak v kategorii velkých lezců druhým nejlepším. O čtyři vteřiny ho přeskočil mladoboleslavský atlet Jiří Šnýdr. A bronz vybojoval s časem jedenatřicet vteřin Petr Malý. Kategorii nejmenších ovládl Josef Doubrava. Na druhém místě skončila Anna Machová a medaili za třetí místo si odnesla Clara Najmanová.
Lezecké závodyLezecké závodyLezecké závody
O přestávce mezi napínavými snímky mohli diváci shlédnout malování obrazů vousem v podání umělce a ředitele mšenské umělecké školy Čeňka Hlavatého. Během patnácti minut dokázal tímto netradičním stylem vytvořit na dvacet děl, které si návštěvníci odnesli domů. Na závěr sportovně laděné soboty to od dvacáté hodiny na podiu sokolovny rozbalila skupina Baťa & Kalábův něžný beat.