V neděli 10. dubna proběhlo ve Stavovském divadle předávání výročních knižních ocenění Magnesia litera. Knihou roku se stal román Jana Balabána: Zeptej se táty. Autor se bohužel nedožil nejen udělení prestižní ceny, ale ani vydání knihy. Zemřel (23. 4. 2010 ve 49 letech) dva měsíce předtím, než se román objevil v knihkupectvích. Vítězství tíživého rodinného příběhu, ve kterém se autor vyrovnává se smrtí otce, však překvapením není. Kniha patřila mezi nejočekávanější tituly loňského roku, červnové vydání románu provázely příznivé recenze i značný čtenářský zájem, v prosinci byl vyhlášen knihou roku v tradiční anketě Lidových novin.

Oceněné knihy: Kniha roku Jan Balabán: Zeptej se táty. Próza Martin Ryšavý: Vrač. Poezie Josef Hrubý: Otylé ach. Kniha pro děti a mládež Alžběta Skálová: Pampe a Šinka. Objev roku Markéta Baňková: Straka v říši entropie. Nakladatelský čin  Edice AAA (Argo). Překladová kniha Radka Denemarková (Herta Müllerová: Rozhoupaný dech). Literatura faktu Vladimír Papoušek a kol.: Dějiny nové moderny. Cena čtenářů Hana Androniková: nebe nemá dno.

Městská knihovna nabízí svým čtenářům oceněnou knihu roku a ve fondu je i další titul od tohoto autora „Možná, že odcházíme“. Další z  knih – Straka v říši entropie – je k dispozici v dětském oddělení. Z oceněné Edice AAA (Anglo-američtí autoři) vám MK může nabídnout např. román Nika Cavea – Smrt Zajdy Munroa či Johna McCarthyho – Na cestě.

Autorka oceněná za překlad Radka Denemarková je i uznávanou spisovatelkou, MK má ve fondu její knihy Peníze od Hitlera a Smrt, nebudeš se báti aneb příběh Petra Lébla.

Na knihu Martina Ryšavého Vrač se můžete těšit, do fondu přibude v průběhu tohoto roku v rámci projektu Česká knihovna (Moravská zemská knihovna v Brně vyhlašuje každý rok projekt pro podporu nákupu nekomerčních titulů uměleckých děl české literatury). Dalšími tituly, které Městská knihovna v rámci této akce objednala, je např. kniha J. Nováka Aljaška, J. Balabána: Povídky – Dílo I, P. Kotyka: Pavel Tigrid, J. Rudiše: Konec punku v Helsinkách, P. Kosatka: Česká inteligence. Autorka Hana.Androniková je v MK zastoupena svým starším titulem Tikot slunečních hodin.

(mh)