Výlet kolem ChobotniceMšenský Okrašlovací spolek přivítal jaro vycházkou

Jaro do Mšena dorazilo o dva dny dříve. Dvacítka nadšenců přivítala očekávané roční období už v sobotu 19. března vycházkou lesoparkem Debř, která pokračovala na Vyhlídky.  Počasí nám naštěstí přálo, i když den předtím to vypadalo, že se na procházku do mšenských lesů vydáme po zasněžených pěšinách.

Cestou Debří jsme se zastavili u stromu, který je mezi Mšeňáky znám jako „Chobotnice“, u něhož jsme se společně vyfotografovali. Na Vyhlídkách všichni nadšeně pozorovali nedaleké kopce a kopečky, jako jsou například Drnclík nebo Vrátenská hora. Pak jsme se vydali nazpátek do mšenské sokolovny.
výlet kolem Chobotnice
Během dvouhodinové procházky, při které patnáct dospěláků doprovázelo šest dětí a pět čtyřnohých kamarádů, se nikdo nenudil. Výletníci si celou cestu povídali a pozorovali okolní přírodu, která se pozvolna probouzí ze zimního spánku. Kluci a holky vesele pobíhali po lese, energie jim rozhodně nescházela.

Po návratu do sokolovny na nás čekaly přichystané dobroty, na nichž jsme si pochutnali ještě před zahájením komentované projekce diapozitivů z objektivu mělnického fotografa Ladislava Záruby. Ten všem návštěvníkům pověděl různé zajímavosti o Kokořínsku, které je doslova protkané rozmanitými pískovcovými skalními útvary. Ty pak představil na svých fotografiích nafocených od šedesátých let až do současné doby.
výlet kolem Chobotnice
Diváci tak měli jedinečnou možnost spatřit například Skalní bránu v Planém dole, pozoruhodný Špičák u Střezivojic nebo hotel Harasov ještě v době, kdy byl navštěvován mnoha turisty a milovníky zdejší krajiny. Většina skalních útvarů, které jsme na plátně viděli, už je ale bohužel obklopena vysokými stromy, za nimiž jsou unikátní výtvory přírody dokonale skryty před našimi pohledy. Za Okrašlovací spolek pro Mšeno a okolí

Jiří Říha, Mělnický deník