v Městské knihovně Mšeno

BELETRIE
Jana Šrámková: Hruškadóttir - najít přátelství, prostředí k životu, zbavit se strachu a na prahu dospělosti se „adoptovat“ do fungující rodiny. Dá se v oceánu smutku šlapat voda? Existuje dno a stojí za to se od něj odrazit? Debut Jany Šrámkové vypráví příběh osudové lásky zahrnující víc než jen vztah muže a ženy. Slova jako milovat nebo láska k tomu ale nepotřebuje. Zvláštní autorská cudnost, mistrná technika náznaků a přesných detailů dělají z téhle „islandské“ novely podivuhodné čtení.
Olga Walló: Na počátku byl kůň  - tři generace žen dokážou přestát mužskou hloupost a zlobu, aby postupně ztratily vše, o čem snily. Příběh zániku jednoho statku, odehrávající se mezi hradeckými rovinami, chorvatským pobřežím a olejovou mlhou pražského předměstí. Antická tragédie začíná nějakou osudnou chybou, hrdina se vzepře úradku bohů, a potom si to odskáče... Úvodní svazek rodinné ságy „Věže Svatého Ducha“, v níž se zřetelně prolíná realita s fikcí. Již vyšlo: Kráčel po nestejně napjatých lanech (2007) – ve fondu knihovny a Jak jsem zabila maminku (2008).
Ilona Borská: Kdo zachránil jeden život - životopisný román o MUDr. Františku Hamzovi, zakladateli dětské léčebny v Luži pod Košumberkem pro skrofulózní a tuberkulózní děti.
Irena Obermannová: Láska jako Řím - nejnovější kniha Ireny Obermannové o lásce, o životě, o smrti a v neposlední řadě také o psaní. Spisovatelka Matylda je pozvána do Říma na setkání autorek z celé Evropy. Je v tom však jistý háček - Matylda se za spisovatelku nepovažuje, alespoň ne v onom velkolepém smyslu slova. Nejenom proto se rozhodne ve městě měst zemřít. Pokud možno velkolepě…
Hana Hlavínová: Plyšová veš - mateřství není v žádném případě důvod k panice. Příroda ho prozíravě zahajuje devítiměsíční přípravkou. Už těhotenství ženu obohatí. Na její tělo čeká spousta dosud nepoznaných zážitků: ranní zvracení, mdloby, křeče v lýtkách, pálení žáhy, otoky, křečové žíly a změna tělesných proporcí, která láme veškeré představy o nevkusu. Při úrovni našeho zdravotnictví přežije porod naprostá většina rodiček. Takže lze téměř s jistotou očekávat, že se na těle i na duchu zdevastovaná žena stane matkou. Zahájí tak to, co muži vzletně nazývají „poslání“. Tedy doživotní otročinu, na kterou nelze aplikovat zákoník práce, a tudíž si nikdy nelze vybrat dovolenou, o náhradním volnu nemluvě.
Radka Kvačková: Očima tchyně – fejetony autorky, které se objevují v časopise OnaDnes, ale také v Lidových novinách, vycházejí knižně prostě proto, že si o to čtenáři a čtenářky začali psát, aby je měli pohromadě.

ROMÁNY PRO ŽENY
Barbara Cartlandová: Holubice lásky; Květy vášně; Amanda Quick: O život; Marie Cordonnierová: Tajemství růže; Alena Jakoubková: Slavnosti krokodýlů.

DETEKTIVNÍ ROMÁNY
Lee Harrisová:Vražda na den svatého Valentýna

NAUČNÁ LITERATURA
Velké dějiny koruny české – tématická řada – architektura; Přehled psychologie; Snadná řešení všedních problémů – 1715 vylepšení v bytě, na zahradě i ve vlastním životě; Nikdy není pozdě na dlouhý život – rychlé a snadné způsoby, jak si v každém věku udržet zdraví a energii; Školní slovník českých synonym.

LITERATURA PRO DĚTI
pro nejmenší: Ovečka Shaun – dva příběhy – Zátiší a Velké prádlo; Rudolf Čechura: Dva ve fraku – příběhy dvou malých tučňáků.
pro větší: edice Děsivé dějiny – Raubířské revoluce; edice Děsivý zeměpis – Mrazivé póly; Karen McCombieová: Alice a …Dóóóst dobrej vopruz.

Dean Lorey: Akademie nočních můr I. Neuvěřitelně poutavý a napínavý příběh malého, nenápadného, až zakřiknutého Charlieho, který má takřka stálé problémy se svým okolím a spolužáky a trpí nočními můrami, jež dokáže vyvolávat a zhmotňovat do skutečnosti.

Dean Lorey: Akademie nočních můr II. - druhý díl Akademie nočních můr nás zavádí na pokraj celosvětové války s netvory. Zdá se, že toto je poslední šance Útvaru pro noční můry válku zastavit.

Maththew Skeleton: Dračí kniha - tajemná kniha v knihovně. V oddělení vzácných tisků oxfordské univerzitní knihovny se skrývá prazvláštní kniha. Je plná prázdných stránek, a přitom je drahocennější než všechny ostatní. Je neúplná, a přitom jsou nejváženější vědci ochotni podniknout cokoli, jen aby ji dostali do rukou. Jenže kniha si svého majitele vybírá sama; a když si vybere, málem to stojí život jednoho kluka. Nebo snad dva? Jenže ty dva dělí půl tisíciletí a spojuje je to nejpodivnější tajemství ze všech. Filmová práva na tento bestseller s aurou slavné Šifry mistra Leonarda koupila společnost Warner Bros.