Kdo neviděl, neuvěří – anAmerický pěvecký sbor ve Mšeněeb americký soubor ve Mšeně

Speciálním hostem festivalu Dixieland Day na městských lázních byl v sobotu 14. srpna pěvecký sbor The Sanctuary Choir z Kalifornie. Podvečerní vystoupení 40 zpěváků z města Rolling Hills of Estates, ležícího nedaleko Los Angeles, vzbudilo nadšení. Dirigent David Halverson a vystupující byli rovněž spokojeni. Zazněly gospely, hymny a současné písně. Diváci byli svědky několika úchvatných sólových vystoupení. Sbor doprovázel klavír, kytara a bicí. Atmosféru prozářilo nejenom slunce vysvitnuvší po deštivém dni, ale především nadšení a úsměvy vystupujících.

Americký pěvecký sbor ve MšeněNálada na koupališti byla vynikající. Jazz v podání skupiny Revival Swing Band z Prahy bezprostředně předcházel vystoupení Američanů. Někteří z nich pozorně poslouchali a netajili nadšení. „Muzikanty ještě více rozhýbali, určitě budou hrát déle,“ kvitoval hlavní pořadatel Václav Novák. „Ať přijedou příští rok zase,“ vyjádřila přání jedna divačka. „Kdo neviděl, neuvěří,“ popsal nemožnost vylíčit slovy své dojmy z koncertu jeden z návštěvníků. Zájemci si mohli po koncertu vybrat ze 4 různých CD vystupujícího souboru.
Spokojení diváci
Američané byli rovněž spokojeni s prostředím i s přijetím. Vystoupení tohoto sboru ve Mšeně bylo součástí středoevropského turné (Německo – Mnichov, Geretsried; Rakousko – Vídeň; Česká republika – Mšeno, Praha, Lysá nad Labem). Na turné se vydala třetina sboru, který čítá celkem 120 lidí. Pravidelně vystupuje při nedělních bohoslužbách místního evangelického sboru v Rolling Hils, které navštěvuje přes 2 tisíce lidí (více informací na http://www.rollinghillscovenant.com/music).
Americký pěvecký sbor ve Mšeně
Ještě před vystoupením členové souboru byli přijati na mšenské radnici, kde je ženy v krojích pohostily chlebem a solí. Místostarosta Václav Novák stručně představil historii i současnost Mšena. Hosty zaujaly informace o tom, že ze Mšena pocházel Adalbert Živný, který učil hrát na klavír Fryderyka Chopina, a vylíčení osudu Augustina Heřmana, který v roce 1621 se svým otcem opustil Mšeno a stal se v Americe významnou osobností.
Americký pěvecký sbor ve Mšeně
Soubor rovněž navštívil evangelický sbor. Zde byli Američané seznámeni s historií mšenských evangelíků. Po krátkém pohoštění a modlitbě se vydali ke mšenské hasičské zbrojnici – bývalému kostelu sv. Jana. Zde působil otec Augustina Heřmana Abraham, poslední utrakvistický kněz ve Mšeně. Speciální host mšenského festivalu Dixieland Day patří v USA k uznávaným. Před několika lety společně s jinými sbory byl pozván do Carnegie Hall v New Yorku, aby zazpíval Brahmsovo Requiem.
Sólista amerického sboru
Zvláštní poděkování patří všem, bez kterých by vystoupení amerického sboru i konání celého festivalu nebylo možné – Městskému úřadu ve Mšeně, stavební společnosti Guttenberg, Zemědělské společnosti Stránka, Mšenským pekárnám, hudební škole Yamaha Mladá Boleslav, ZUŠ Mšeno a tlumočnici Michaele Vaňousové.

Michal Šimek