MS mopedů na ploché drázeLoňského Australana v sedle mopedu letos vystřídal „létající“ Holanďan

Na oválu mšenského plochodrážního stadionu zavlály v sobotu 17. července vlajky tří států. Vedle domácí české se vlnil holandský a australský prapor. Šestý ročník Mistrovství světa mopedů Stadion totiž slavil už historicky druhou zahraniční účast. V sedle československého mopedu Stadion S 22 startoval Fino Prosperi z Amsterdamu, který bojoval za mšenskou stáj na stejném stroji jako vloni Australan Joseph Moravek. I když se ani jeden z nich nedostal na stupeň vítězů, závody originálních a upravených mopedů zvedli opravdu na mezinárodní úroveň.
Fino Prosperi, Nizozemí
Antuka závodní dráhy patřila v sobotu nejen jezdci z Nizozemí, ale také dalším třiatřiceti závodníkům z celé republiky, kteří mezi sebou zápolili na ostří nože. V čele kategorie standardních mopedů s padesátikubíkovými motory stanuli dva závodníci se dvanácti body na kontě. O jejich konečném umístění rozhodla až dodatková jízda. Z té vyšel jako vítěz pardubický jezdec Tomáš Jůza, za ním na druhé příčce skončil se ztrátou jednoho bodu Pavel Novák z Dolních Kralovic a bronz vybojoval Lukáš Barborič ze stáje mšenského veteran klubu.
MS mopedů na ploché dráze
Kategorii vyladěných speciálů letos ovládl Martin Pechánek z Hradce Králové, který ve čtyřech jízdách nasbíral plný počet bodů. Na záda mu s jedenácti body dýchal loňský mistr světa, mladoboleslavský závodník Karel Páv. A třetí stupeň vítězů patřil mistrovi světa standardů Tomáši Jůzovi, který reprezentoval Pardubice v obou kategoriích. Pořadatelé z mšenského veteran klubu nezapomněli ani na ostatní závodníky, kteří se na stupně vítězů nedostali. Každý plochodrážník dostal tričko s logem závodu a pamětní keramickou plaketu.
MS mopedů na ploché dráze

Světové mistrovství se ani letos neobešlo bez doprovodného programu. V sedlech opravdových plochodrážních strojů se návštěvníkům několikrát představili budoucí mistři levých zatáček. Osmiletý František Klier osedlal svou stopětadvacítku a dvanáctiletá Michaela Krupičková vodila po oválu půllitra.  Po desáté jízdě se pak na trávníku uprostřed oválu představili mladí karatisté z Karate klubu Beringin, pod kterým trénuje několik mšenských dětí.

Jiří Říha